Trajno riješiti povratak raseljenih lica na Kosovo

Obrazovanje je Roma je značajno jer im sticanje znanja, vještina i kompetencija omogućava konkurentnost na tržištu rada i unapređivanje socijalnog statusa, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog ministra prosvjete i Jevtića
128 pregleda 4 komentar(a)
Zorica Kovačević, Dalibor Jevtić, Foto: Vlada Crne Gore
Zorica Kovačević, Dalibor Jevtić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.06.2015. 18:04h

Crna Gora i Kosovo će zajednički trajno riješiti problem povratka ili obezbjeđivanja sigurnog ostanka raseljenih osoba sa Kosova koje se nalaze u Crnoj Gori, saopštili su kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i crnogorska ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Jevtić je kazao da je sa Kovačević razgovarao o zajedničkom radu na procesu povratka raseljenih osoba na Kosovo. „Želimo da tu našu saradnju proširimo na povratak ostalih raseljenih osoba, Srba i Crnogoraca“.

„U cilju obezbjeđivanja svih potrebnih uslova i prava raseljenih osoba, koje se nalaze u Crnoj Gori a koji su sa Kosova, trajno ćemo zajednički riješiti pitanje procesa povratka njihovim kućama ili sigurnog ostanka u Crnoj Gori“, poručio je Jevtić.

On je istakao da će se regionalna saradnja na nivou vlada Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova nastaviti u narednom periodu na tehničkom nivou radnih grupa kako je dogovoreno na regionalnoj konferenciji u Skoplju".

„Želimo da regionalnom saradnjom na svim poljima zajednički rješavamo ove probleme, udružimo resurse, sredstva, kao i sve što je potrebno kako bi rezultat naše saradnje bio što bolji“, naveo je Jevtić.

Prema njegovim riječima, povratak raseljenih osoba ne podrazumijeva samo izgradnju kuća i rješavanje stambenog pitanja, već, kako je kazao, i rješavanje drugih životno važnih pitanja kao što su ekonomija, zdravstvena zaštita, obrazovanje, ali i bezbjednost prije svega.

Jevtić je dodao da je Kovačević upoznao i sa nedavno formiranom međuministarskom grupom na nivou Vlade Kosova, koja se, kako je pojasnio, bavi konkretno pitanjem povratka.

„I na Kosovu smo ovo pitanje podigli na viši nivo gdje smo uključili i druga resorna ministarstva iz raznih oblasti jer ćemo na taj način obezbijediti sve preduslove za povratak raseljenih osoba iz Crne Gore“, pojasnio je Jevtić.

Kovačević je rekla da je upoznala ministra sa rezultatima Crne Gore koji su vezani sa sprovođenje akcionog plana strategije i rješavanja raseljenih i interno raseljenih lica.

„Uradili smo mnogo u rješavanju njihovog pravnog statusa, u pogledu zdravstvene zaštite, obrazovanja, uključivanja u inkluziju, materijalnih davanja. Raseljena i interno raseljene lica imaju gotovo sve što imaju i naši građani“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, Ministarstvo rada će i dalje raditi na povratku porodica koje žele da se vrate na Kosovo, kao i na usvajanju preduslova za taj proces.

„To radimo, ne samo za Rome i Egipćane već i za Srbe i Crnogorce koji žele da se vrate svojim ognjištima iako nemaju imovinu“, kazala je ona.

Kovačević je dodala da se to radi i za sve koji žele da se vrate na placeve koje su, kako je navela, lokalne samouprave na Kosovu već opredijelile u broju većem nego što je bio zahtjev porodica.

„Veoma je dobro da imamo i slobodnih placeva jer možemo u budućnosti da razgovaramo i zajednički riješimo probleme porodica koje žele da se vrate svojoj domovini“, smatra ona.

Prema riječima Kovačević, bitno je što regionalni stambeni program, koje sprovodi Ministarstvo rada, ide veoma dobro. „Biće prilika da o tim rezultatima razgovaramo krajem ovog mjeseca“.

„Završetkom 61 stambene jedinice i povratkom porodica na Kosovo kompletno ćemo riješiti Kapm 2 na Koniku, a nastavljamo da radimo jos 120 stanova u Podgorici“, kazala je ona, navodeći da je počela izgradnja stambene zgrade u Nikšiću.

Postoje manji problemi sa izgradnjom stambenih jednica u Herceg Novom, ali će, kako je najavila Kovačević, biti prilika da i Jeftić razgovara sa lokalnoim samoupravom jer je, pojasnila je ona, problem vezan upravo za lokaciju.

„Postoji drugo alternativno rješenje da za taj iznos sredstava možemo da izvršimo kupovinu stanova, što ćemo i uraditi, a nakon toga, ukoliko sredstva ne budu utrošena, ići ćemo prema Baru“, dodala je ona.

Kovačević je kazala da je prihvatila poziv da bude domaćin regionalnog skupa, gdje će, kako je najavila, četiri države nastaviti zajednički da rade i rješavaju probleme uz pomoć donatora.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je poslalo zahtjeve za 2.100 porodica, koje imaju svoja imanja na Kosovu, i, kako je rekla, očekuju da se to pitanje riješi kada se budu stekli uslovi.

„Mi ćemo pokušati ili da vratimo tu imovinu koja nije uzurpirana ili da dogovorimo jednu pravičnu naknadu za građane Crne Gore koji su živjeli na Kosovu i koji imaju vlasništvo na jednim dijelom imovine“, zaključila je Kovačević.

Značajno obrazovanje Roma

Obrazovanje je Roma je značajno jer im sticanje znanja, vještina i kompetencija omogućava konkurentnost na tržištu rada i unapređivanje socijalnog statusa, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog ministra prosvjete, Predraga Boškovića i Jevtića.

Oni su, kako je saopšteno iz Ministasrtva prosvjete, danas razgovarali o obrazovanju, integraciji i poboljšanju školskog i socijalnog postignuća interno raseljene djece romske i egipćanske populacije i njihovog uključenja u obrazovni sistem Kosova po povratku u državu porijekla.

“Ministri dvije vlade saglasili su se da je obrazovanje veoma značajno za Rome jer će im sticanje znanja, vještina i kompetencija omogućiti konkurentnost na tržištu rada i unapređivanje socijalnog statusa”, navodi se u saopštenju Ministartsva prosvjete.

Bošković je, kako se navodi, ukazao na važnost uključivanja djece romske i egipćanske populacije u obrazovni sistem čemu se posvećuje posebna pažnja u crnogorskom obrazovanju.

“On je naglasio značaj predškolskog obrazovanja i istakao da je projekat „Pripremni vrtić za djecu Romske i Egipćanske populacije“ sproveden za 87 predškolaca u pet vrtića u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Tivtu i Herceg Novom”, kaže se u saopštenju.

Bošković je podsjetio da Ministarstvo prosvjete od školske 2008/2009. godine postepeno zatvara područne ustanove i integraciše romsku i egipćansku djecu u gradske osnovne škole.

Prema njegovim riječima, za đake osnovnih i srednjih škola raseljene populacije svake godine se obezbjeđuju besplatni udžbenici, dok su, kako je naveo, za srednjoškolce obezbijeđene i stipendije.

Bošković je kazao da je u pripremi mentorski program putem koga će djeci te populacije biti pružena dodatna podrška.

Kako je saopšteno, Jevtić je rekao da je današnji susret sa Boškovićem nastavak dobre saradnje, koja je započeta tokom projekta povratka na Kosovo Roma, Egipćana i Aškalija iz kolektivnog centra „Konik“.

“Izražavajući zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa Boškovićen, Jevtić je naglasio da se održivi povratak ne zasniva samo na izgradnji kuća već da je u ovom procesu obrazovanje veoma važna komponenta”, navodi se u saopštenju.

Jevtić je, kako se zaključuje, obećao da će Ministarstvo za zajednice i povratak uložiti maksimalan napor kako bi se pripadnici romske i egipćanske populacije koji su se vratili na Kosovo uključili u obrazovni sistem.

Prioritet pozicioniranje crnogorske manjine kao ustavne kategorije

Između Crne Gore i Kosova nema spornih pitanja a prioritet je pozicioniranje crnogorske manjine kao ustavne kategorije u toj državi, zaključeno je na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava, Suada Numanovića i kosovskog ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ministri su razgovarali o pitanjima manjinskih naroda, pravima raseljenih lica sa Kosova i o rješavanju njihovog pitanja u procesu evropskih integracija, kao i unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

„Na sastanku je konstatovano da su odnosi između Crne Gore i Kosova veoma dobri i da između ovih država nema spornih pitanja. Uspješnu saradnju treba intenzivirati i u daljem periodu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Numanović je, kako je saopšteno, predstavio položaj pripadnika manjinskih naroda i zakonodavnim i institucionalnim okvirom zaštite njihovih prava.

„Manjinski narodi ostvaruju svoja prava i kroz rad institucija koje im dodatno unapređuju prava, odnosno šest nacionalnih savjeta, Fond za manjine i Centar za razvoj i očuvanje kulture manjina“, kazao je Numanović.

Tokom razgovora istaknuto je, kako se navodi u saopštenju, da je jedan od prioriteta „pozicioniranje crnogorske manjine kao ustavne kategorije na Kosovu“.

Jevtić je rekao da Kosovo ima jasan stav po tom pitanju i da ono biti uvršteno kada dođe do prve naredne promjene Ustava.

Ministri su, kako je saopšteno, razmjenili primjere dobre prakse u cilju nastavka i unapređenja dalje saradnje dva ministarstva.

Jevtić je najavio da postoji vjerovatnoća će kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak bitii preimenovano u resor za ljudska i manjinska prava.

To će, kako je ocijenio, biti prilika za češću komunikaciju i nastavak dalje saradnje.

Bonus video: