Da mi je da upalim televizor, jer me samoća uništi

Bez struje, bez vode, sam, u par kvadrata provodi dane i noći. Kaže da mu je najteže ljeti kad upeče, jer kontejner ne može rashladiti. Zimi se ugrije ložeći peć. Vodu donosi iz Spuža ili iz komšiluka
8889 pregleda 3 komentar(a)
Nedostaje mi samo struja: Minjević, Foto: Filip Roganović
Nedostaje mi samo struja: Minjević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.02.2019. 20:40h

Samo mi struja nedostaje da upalim televizor jer me samoća uništi. Nemam nikoga, ne obrće se niko, ne trebam nikome, a ja ću da živim, imam volje još.

Tako završava razgovor sa novinarkom “Vijesti” sedamdesetčetvorogodišnji Nikola Minjević, koji godinama živi u kontejneru postavljenom naspram nekadašnje Ciglane u Spužu.

Bez struje, bez vode, sam, u par kvadrata provodi dane i noći. Kaže da mu je najteže ljeti kad upeče, jer kontejner ne može rashladiti. Zimi se ugrije ložeći peć. Vodu donosi iz Spuža ili iz komšiluka.

Bjelopoljac koji se davne 1963. godine doselio u spušku Gradinu, priča da je godinama bez svog krova nad glavom.

Objašnjava da se 1975. godine zaposlio u fabrici “Mermer”, i 11 godina kasnije od njih tražio smještaj, jer je obolio od kičme i bilo mu je daleko da pješači do Gradine.

“Dali su mi prostor ovdje u ovom naselju, gdje je nekad bila prodavnica. To sam renovirao i 1986. godine uselio sa suprugom i dvoje djece. Dvije godine kasnije otišao sam u invalidsku penziju, a do 2003. živio sam sa porodicom u tom stanu”, priča Minjević, objašnjavajući da se tada razišao sa suprugom i prešao u prostorije Mjesne zajednice.

“Nije bilo ni vode ni struje kad sam uselio, naknadno su mi priključili, poslije tri mjeseca boravka tamo. U avgustu 2015. godine su mi rekli da se moram seliti zbog rekonstrukcije. Nisam imao gdje da odem. Pokušao sam da se vratim u stan, ali moja žena i sin nisu bili za to zainteresovani. Sin koji živi u Nikšiću rekao mi je idi privatno, nemam od čega, stopostotni sam invalid i imam penziju od 158 eura. Sa porodicom ne mogu da se sporazumijem, zato je bolje ovako”, kazao je on i objasnio da je tada došao na ideju da od Udruženja penzionera traži kontejner.

“Ja sam tražio kontejner i dala mi ga je bivša ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević. Ovo sam iz nužde uzeo, ali meni ovo praktično odgovara, nije ovo loše samo da imam uslova. Ljeti se kupam vani, a zimi unutra raširim najlon, stavim banjicu i kupam se. Starinski. Voda nije problem, samo da imam struju... Makar solarne panele”, kazao je on. Objasnio je da je kontejner na zemljištu fabrike “Mermer”, da je od njih tražio odobrenje da priključi struju, ali da su mu odgovorili da je zemljište pod hipotekom i da se sa njim ne pitaju.

“Išao sam u Sekretarijat za urbanizam prije tri godine. Rekli su mi da nađem drugo zemljište, ali ja ne znam čije je koje... Pitao sam ih da oni pogledaju, tamo u Urbanizam, ali oni su mi rekli pođi u jednu kancelariju, pa u drugu, pa u treću. Nisam našao ništa. Ovo je privremeni objekat, ovdje ću biti dok mognem da se staram o sebi, a kada ne budem mogao idem u Dom. Imam jedan plac da im prepišem i time ću platiti boravak u domu”, kazao je on.

Minjević priča kako prolazi njegov dan bez struje, vode, mogućnosti da hranu sačuva u frižideru...

“Imam plin, ponešto spremim na plin. Ali samo ručak za ručak, ništa od hrane ne mogu sačuvati. Grijem se na drva. Sa grijanjem nemam nikakav problem, nedostaje mi samo struja, makar solarne table da imam makar jednu utičnicu. Hranim se u Dnevnom centru, tu imamo ručak. Zato sam im zahvalan. To je jedan veliki plus”, kazao je on.

Minjević se uzda u Opštinu Danilovgrad

Minjević je ispričao da je od Opštine Danilovgrad tražio pomoć makar za solarne panele koje bi mu omogućile bar jednu utičnicu, ali da je nije dobio.

“To je 350 eura. Mislio sam da makar pola uplate oni, pola Socijalno”, rekao je on.

Iz Opštine Danilovgrad, međutim, tvrde da im se Minjević dva puta obraćao za pomoć 2. novembra 2015. i 20. januara 2017. godine i da su mu oba puta pomogli.

Prvi put isplaćena mu je jednokratna socijalna pomoć od 200 eura. Drugi zahtjev odnosio se na priključenje struje i vode na ustupljenom kontejneru:

“Po kojem mu je odobrena jednokratna socijalna pomoć u iznosu od 150,00 eura i ista je isplaćena u martu 2017. godine. Gospodin Nikola Minjević je prije obezbjeđivanja kontejnera za stanovanje od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja bespravno stanovao u objektu koji je bio vlasništvo Uprave za imovinu, a koji je renoviran i izgrađen Dnevni centar za stare u Spužu. Gospodin Minjević je korisnik Dnevnog centra od njegovog otvaranja (topli obrok, druženja, izlet)”, kazali su iz Opštine.

Bonus video: