Usvojen predlog završnog računa budžeta Glavnog grada, opozicija glasala protiv: Prihodi od 52 miliona nisu realni

„Stvarni prihodi su 45, 3 miliona, koji su za 6, 7 miliona vještački uvećani"
0 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Luka Zeković
SO Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.06.2015. 18:17h

Odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-LP-DUA-BS-HGI usvojili su danas predlog završnog računa budžeta Glavnog grada za 2014. godinu, koji je ostvaren na 52 miliona eura. Protiv je glasala kompletna opozicija.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović ocijenila je da je prikazano ostvarenje ukupnih prihoda od 52 miliona nerealno i da ne odražava stvarno stanje prihoda, jer su novčana sredstva koja su prenijeta iz prethodne godine prihod 2013. a ne 2014. godine.

„Sredstva prenešena iz 2013. godine, u iznosu od 6, 7 miliona eura, se moraju iskazati kao depozit na početku 2014. godine. To ne može biti prihod ni 2013. Godine, jer je nepobitno utvrđeno da je taj prihod nastao 2013. godine i da ste ga naplatili te godine“, istakla je Popović.

Ona je pozvala Državnu revizorsku instituciju (DRI) da uradi sveobuhvatnu analizu finansijskog stanja Glavnog grada, kako bi se utvrdili stvarni prihodi.

„Stvarni prihodi su 45, 3 miliona, koji su za 6, 7 miliona vještački uvećani“, istakla je Popović.

Momčilo Vujošević (DPS) ocijenio je da predlog završnog računa prikazuje istinito i objektivno stanje po svim pitanjima u skladu sa svim računovodstvenim propisima.

„Ostvareni prihodi od 52 miliona eura su za 2, 9 odsto viši nego u 2013. godini, čime se nastavlja pozitivan trend rasta prihoda. Pozitivno je što je ostvaren rast od 15, 89 odsto za kapitalne izdatke“, kazao je Vujošević.

Čel Ismailisufi (DF) je ocijenio da u završnom računu postoje neke nelogičnosti oko trošenja novca građana Glavnog grada.

„Kod svih transfera građanima ili institucijama je trebalo navesti dodatne informacije o pojedinačnim iznosima transfera, kako bi vidjeli da li su korisnici samo članovi i simpatizeri DPS i SDP -a ili ima i drugih građana, jer su to sredstva svih stanovnika grada“, kazao je Ismailisufi.

Azra Jasavić (Pozitivna) je kazala da je za pohvalu kada se određena sredstva uštede, ali da treba prihode realnije planirati.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević kazao je da je, donošenjem odluke o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom i davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i KAP-a 2014. godine, imovina Podgorice oštećena za minimum 30 miliona eura.

"Ako je to pozitivno poslovanje, onda sam ja zalutao u ovu državu“, rekao je Rakčević.

Odbornici su usvojili i Izvještaj o realizovanim aktivnostima lokalnog plana za unapređenje socijalne inkluzije - razvoj usluga socijalne i dječje zaštite u Glavnom gradu za 2014. godinu, predlog odluke o vraćanju na raspolaganje Crnoj Gori zemljišta za potrebe izgradnje autoputa Bar – Boljare, predlog odluke o Lokalnoj studiji lokacije „Veruša“.

Sjednica će biti nastavljena u srijedu.

Bonus video: