Crnogorski proizvođači u posjeti Poljskoj

Studijsko putovanje organizovali su resorna ministarstva dvije države i Organizacija mladih poljoprivrednih proizvođača iz Poljske
2 komentar(a)
Poljoprivreda, proizvođači, Crna Gora, Foto: Gov.me
Poljoprivreda, proizvođači, Crna Gora, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.06.2015. 14:50h

Mladi poljoprivredni proizvođači iz svih krajeva Crne Gore, koji se bave voćarstvom i stočarstvom, otputovali su danas u višednevnu posjetu Poljskoj.

Cilj posjete je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, da se poljoprivredni proizvođači upoznaju s načinom organizovanja poljoprivredne proizvodnje poljskih kolega, iskustvom u korišćenju evropskih fondova.

Studijsko putovanje organizovali su resorna ministarstva dvije države i Organizacija mladih poljoprivrednih proizvođača iz Poljske.

„Poljoprivrednici tokom posjete Poljskoj imaće priliku da obiđu dobro organizovana gazdinstva koja se bave proizvodnjom voća, sadnog materijala, mlijeka, ovčijeg mesa, seoskim turizmom. Tom prilikom, osim sa načinom proizvodnje, imaće priliku da vide kako se organizuje skladištenje i sortiranje proizvoda, prerada, kao i modeli plasmana na tržište“, navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici će prisustvovati predavanjima, na teme kao što su funkcionisanje tržišta voća i povrća u toj zemlji i druge vezane za proizvodnju, dostizanje evropskih standarda, povlačenje sredstava iz Evropske unije (EU), udruživanje i način plasmana.

Tokom prvog radnog dana posjete, poljoprivrednike i predstavnike savjetodavnih službi crnogorskog Ministarstva poljoprivrede primiće i ministar poljoprivrede Poljske, Marek Savicki.

„U Ministarstvu poljoprivrede vjerujemo da će ova posjeta doprinijeti ne samo edukaciji poljoprivrednih proizvođača koji su učesnici studijskog putovanja, nego i da će kroz razmjenu iskustva i znanja po povratku u Crnu Goru ključne edukativne sadržaje predstaviti i poljoprivrednicima koji nijesu bili u mogućnosti da otputuju“, zaljučuje se u saopštenju.

Bonus video: