Đurović: Skupštini omogućen veliki uticaj na proces finansiranja projekata NVO

"Buduće finasiranje NVO treba da počiva na principima i procedurama koje se primjenjuju u Evropskoj uniji kako bi prije formalnog pristupa EU naši državni organi preuzeli nadležnosti za upravljanje evropskim sredstvima", kaže Đurović
76 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2015. 10:38h

Koalicija NVO-saradnjom do cilja poziva Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Vladu Crne Gore, kao predlagača Zakona o izmjenama i dopunama zakona o manjinskim pravima i slobodama, da preispitaju odredbe koje se odnose na postupak finansiranja projekata značajnih za očuvanje i razvoj nacionalnih, odnosno etničkih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

"Koalicija NVO-saradnjom do cilja podsjeća Vladu i Skupštinu Crne Gore da je u toku priprema izmjena Zakona o nevladinim organizacijama u dijelu koji se odnosi na finansiranje projekata i programa NVO pa je neophodno usaglasiti principe na kojima se finansiraju NVO. Buduće finasiranje NVO treba da počiva na principima i procedurama koje se primjenjuju u Evropskoj uniji kako bi prije formalnog pristupa EU naši državni organi preuzeli nadležnosti za upravljanje evropskim sredstvima. To podrazumijeva maksimalno smanjenje različitih uticaja na postupak finansiranja NVO i punu depolitizaciju ovog procesa", istakao je Goran Đurović predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO-saradnjom do cilja.

On je dodao da predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama koji je prije nekoliko dana upućen Skupštini na usvajanje, sadrži odredbe kojima je omogućen velik uticaj Skupštine, odnosno političkih stranaka na proces finansiranja projekata NVO kroz biranje članova Komisije za vrednovanje projekata koja je sastavni dio Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

"Prema predloženim izmjenama Zakona, Skupština Crne Gore bira Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u kojem participiraju dva predstavnika Skupštine. Nejasno je ko su i po kojoj proceduri se biraju predstavnici Skupštine u Upravnom odboru Fonda. Na osnovu dosadašnjih iskustva svjedoci smo da nepreciznosti u zakonskim tekstovima ostavljaju prostor za zloupotrebe. Takođe, Skupština bira i Komisiju za vrednovanje projekata. Na kraju procesa Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava je dužan da dostavi izvještaj o radu Skupštini. Dakle, Skupština ima potpunu kontrolu nad dodjelom sredstava a predviđena rješenja kreiraju situaciju u kojoj će poslanici glasati o izvještaju koji su prethodno u Upravnom odboru Fonda pripremili njihovi predstavnici, što je svojevrstan konflikt interesa. Nesporno je da Skupština treba da ima kontrolnu funkciju ali je upitan direktan uticaj na proces finansiranja projekata NVO", kazao je Đurović.

Po njegovim riječima strategiji razvoja NVO, kao zvaničan Vladin dokument, predviđa u procesu finansiranja projekata NVO veću ulogu resornih ministarstva što se kroz predložene izmjene ovog Zakona ne ostvaruje.

"Cijenimo da je potebno da i Savjet za razvoj NVO da svoje mišljenje o predloženim izmjenama ovog Zakona jer se njime utiče na oblast finansiranja projekata NVO a Savjet je nadležan da daje mišljenje o javnim politikama kojima se utiče na djelovanje NVO. Jedan od potencijalnih problema u predlogu Zakona je i širok krug korisnika ovog Fonda. Prema predloženim rješenjima, pravo konkurisanja za sredstva imaju nevladine organizacije i druga pravna i fizička lica pa je moguće da sva sredstva Fonda budu usmjerena javnim ustanovama, opštinama, privrednim društvima a da sami savjeti manjinskih naroda i nevladine organizacije, budu isključeni iz ovog postupka. Ovakvim rješenjem se otvara prostor za razne zloupotrebe i ugrožava se suština osnivanja Fonda", zaključio je Đurović.

Bonus video: