Obilježili dan zaštite životne sredine obilaskom Cijevne

Kako je saopšteno iz Agencije, Gradska opština Tuzi uputila 2009. godine inicijativu sa opravdanim razlozima zašto kanjon Cijevne treba proglasiti spomenikom prirode
54 pregleda 2 komentar(a)
Kanjon Cijevna, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Kanjon Cijevna, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Ažurirano: 05.06.2015. 20:13h

Agencija za zaštitu životne sredine organizovala je danas lakšu pješačku turu na području potencijalnog zaštićenog prirodnog dobra Kanjon Cijevne, u sklopu obilježavanja 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Agencija je, kako je saopšteno, svoje aktivnosti priključila kampanji Evropske komisije „Green Week 2015“, čiji je moto „Priroda – naše zdravlje, naše bogatstvo“.

Direktor Agencije Ervin Spahić kazao je da Agencija, od svoga osnivanja, već 6. godinu obilježava najvažniji ekološki datum – Svjetski dan zaštite životne sredine.

„Kako smo prethodnih godina organizovali brojne akcije čišćenja i pošumljavanja, ove godine smo se odlučili da organizujemo lakšu pješačku turu na području potencijalnog zaštićenog prirodnog dobra Kanjon Cijevne, na potezu Kuće Ujkića – Firza. Ovaj događaj je već najavljen na web sajtu Evropske komisije“, rekao je on.

Prema riječiam Spahića, sa ekološkog stanovišta, zbog velike biodiverzitetske i pejzažne vrijednosti kanjon Cijevne je jedan od najatraktivnijih u regionu.

„Kao preduslov održive valorizacije kanjona Cijevne, neophodno je proglašenje dijela kanjona (od Dinoše do granice sa Albanijom) za zaštićeno prirodno dobro, obzirom na to da je ovaj predio još u ranijem periodu prepoznat kao područje bogatog biodiverziteta“, naveo je on.

Spahić je rekao da i dio kanjona koji se nalazi na teritoriji Albanije treba da dobije status zaštićenog područja.

„Inicijativa potiče iz davne 1986. i 1987. godine, kada je prema Prostornom Planu ovaj predio trebalo da bude zaštićen kao područje izvanrednih prirodnih vrijednosti (spomenik prirode). Prostornim planom Podgorice u projekciji dugoročne zaštite prirode u Crnoj Gori, kanjon Cijevne je svrstan u potencijalne objekte zaštite kao-spomenik prirode“, kazao je on.

Kako je saopšteno iz Agencije, Gradska opština Tuzi uputila 2009. godine inicijativu sa opravdanim razlozima zašto kanjon Cijevne treba proglasiti spomenikom prirode.

Projekat je, kako se navodi, ušao u lokalni akcioni ekološki plan Glavnog grada 2010-2014. godine, a podržale su ga, osim državnih institucija, i brojne nevladine organizacije.

„U julu 2012. projekat za proglašenje kanjona Cijevne spomenikom prirode, uvršten je izmjenama i dopunama u Prostorni plan Crne Gore do 2020. godine. Međutim, jedan od velikih problema ovog basena, je i taj što predstavlja nezaštićeno područje na lokalnom i nacionalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Agencija će, kako se navodi, biti glavni nosilac izrade Studije zaštite koja će biti finansirana kroz projekat „Zajedničke akcije za očuvanje rijeke Cijevne“ podržane od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja svijeta.

Na ovaj dan, koji je ustanovljen 1972. godine, Ujedinjene nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rješavanja.

Svjetski dan zaštite životne sredine ove godine se održava pod sloganom „Sedam milijardi snova. Jedna planeta. Trošite ih pažljivo“.

„Dobrobit čovječanstva, životne sredine, kao i funkcionisanje privrede, na kraju zavisi od odgovornog upravljanja prirodnim resursima. Činjenice govore, da ljudi troše mnogo više prirodnih resursa nego što planeta može da obezbijedi“, kazali su iz Agencije.

U Crnoj Gori su, kako je saopšteno, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, organizovane brojne aktivnosti i manifestacije, kojima će se željela skrenuti pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne sredine.

Akciji su, pored zaposlenih u Agenciji, prisustvovali predstavnici Glavnog grada Podgorice, gradskih opština Tuzi i Golubovci, predstavnici nevladine organizacije Zeleni Crne Gore i zainteresovani građani.

Bonus video: