Prosjaci preplavili budvanske ulice

Vlasnici radnji na šetalištu tvrde da su prosjaci agresivni prema turistima, što često rezultira svađama i tučama
65 pregleda 25 komentar(a)
prosjaci Budva, Foto: Čitalac Vijesti
prosjaci Budva, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 05.06.2015. 11:29h

Problem prosjačenja na budvanskim ulicama kulminirao je prethodnih desetak dana, a grad su "preplavili“ prosjaci koji su sve više agresivniji u svojim namjerama da dobiju milostinju od turista.

Na ulicima i plažama metropole turizma mogu se vidjeti na desetine djece, žena, djevojaka, invalida, osoba na štakama ili u kolicima, koje od turista i prolaznika traže novac i milostinju.

Ugostitelji i turistički radnici, pozvali su nadležne da što prije reguju, zbog sve češćih incidenata u večernjim satima na mjestima, gdje ima najviše gostiju. Uglavnom je riječ o licima koja nijesu državljani Crne Gore, uglavnom iz okolnih država, koje organizovano dolaze u Budvu, kao mjesto u kome mogu najviše da zarade.

Da je problem ozbiljan, pokazuje i pismo ugostiteljskih radnika, vlasnika lokala brze hrane na šetalištu, koji su svjedoci sve češćih napada prosjaka na goste koji dolaze da kupe hranu.

"Obraćamo se povodom sve učestalijih incidenata koji se u posljednje vrijeme dešavaju na budvanskom šetalištu, a koje izaziva grupa mladića. Oni se okupljaju u večernjim satima u vidno alkoholisanom stanju i uznemiravaju turiste, provocirajući ih verbalno, što je nekoliko puta rezultiralo svađama i fizičkim obračunima. Zbog tih dešavanja trpe turisti, građani Budve, ali i posao preduzetnika koji posluju na šetalištu, gde se nalaze mnogobrojni lokali. Inspekcija rada nas je nekoliko puta zatvarala zbog incidenata koje ni na koji način ne može da spriječi, čime je direktno ugroženo naše osnovno pravo na slobodan rad. Molimo da u što hitnijem roku odreagujete na ovu situaciju, koja preti da ozbiljno ugrozi naše poslovanje, kao i bezbjednost turista i građana u Budvi”, navodi se u otvornom pismu vlasnika budvanskih lokala na šetalištu.

Osim klasičnog prosjačenja, ima i onih koji po lokalima prilaze gostima i uz prigodan tekst, da im je neophodna pomoć, ostavljaju im upaljače, privjeske... Nakon nekoliko minuta vrate se u lokal, pokupe privjeske, ili izmole goste da ih kupe...

Prosjačenje je sve više organizovan posao kojim koordiniraju šefovi onih koji su na ulicama.

Policija: Priveli smo nekoliko osoba

Budvanska policija, kako je "Vijestima“ rečeno, intenzivno sprovodi akciju suzbijanja projačenja na ulicama, a nekoliko osoba je i pivedeno.

Postoji bojazan da nije riječ o prosjacima, već o organizovnoj grupi, jer mnogi od njih godinama unazad dolaze u grad, i mještani ih prepoznaju. Upravo su ti isti prosjaci, kako ih mnogi i smatraju „vjesnici“ sezona, jer čim stigne jun, dolaze organizovano u Budvu.

Terase ugostiteljskih lokala su glavna meta, pa su vlasnici suočeni da se svakodnevno svađaju sa prosjacima, kako bi ih spriječili da prilaze gostima. Osim prosjaka, sve je više i takozvnih “proročnica" i gatara koje žele na taj način da dođu do brze i lake zarade.

A procjene su da prosjaci mogu dnevno da zarade i na desetine eura, pa ukoliko postoji organizovana grupa, koja tačno ima svoj rejon u gradu gdje prosjače, zarada je mnogo veća.

Bonus video: