Pogledajte kako slabovidii igraju svoj fudbal (FOTO)

Golbal poboljšava koncentraciju, ali i pozitivno utiče na samopouzdanje, nekada se igrao u SFRJ
126 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2015. 19:15h

Grupa Nikšićana sa oštećenim vidom već sedam mjeseci trenira golbal i uskoro će biti registrovan prvi klub za slabovide takve vrste u Crnoj Gori. Golbal (goalball) je jedinstveni kolektivni sport namijenjen za osobe sa oštećenjem vida, koji na reljefno obilježenom terenu odbojkaških dimenzija igraju zvučnom loptom.

„Teren na kojem se igra dug je 18, a širok devet metara, puniji kanap prilijepi se za parket ljepljivom trakom i to su linije terena, tako reljef može osjetiti i dodirom noge. Lopta, koja je zvučna kotrlja se po parketu, pa igrači po zvuku znaju gdje se lopta nalazi“, objasnio je pravila igre trener golbalista Nikola Čurović.

Nikšićki golbaisti Foto: Svetlana Mandić

Završio je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i, kako je sam kazao, golbal je i za njega do skoro bila nepoznanica.

„Krenuli smo prije sedam-osam mjeseci i dobro nam ide. Utakmica traje dva poluvremena po deset minuta, a igrač ne smije preći na polovinu protivničke ekipe. Golbal igra šest igrača, po tri u ekipi, a gol je linija od devet metara koju brane tri igrača, dva sa bekovskih pozicija i jedan u centru“, objašnjava Čurović.

Već sedam mjeseci igraju i treniraju u Nikšiću i nadaju se formiranju crnogorske lige

Penal se izvodi ako igrač pređe u protivnički teren, zadrži loptu prilikom bacanja duže od deset sekundi, ili baci loptu poslije linije od šest metara, jer lopta mora pasti prije šesterca kako bi protivnički igrači imali dovoljno vremena da istu čuju.

Pošto nikšićki tim ima četiri člana, po dva u ekipi, gol je bilo „kraći“ a utakmica je završena rezultatom 2:1.

Velizar Obradović smatra da golbal poboljšava koncentraciju, ali i pozitivno utiče na samopouzdanje. Iako je cilj igre dati gol Obradoviću je izazovnija dobra odbrana.

„Odbranom stičeš samopouzdanje i da si ravnopravniji u društvu i da bi možda bio bolji od ljudi koji vide da igraš sa njima. Postignutim golom pokazuješ moć i snagu. Preporučio bih svim osobama sa oštećenjem vida da treniraju golbal“, smatra Obradović.

Golbalom se bave i lica sa malim procentom vida pod uslovom da nose neprozirne naočare, ili poveze.

To je slučaj sa braćom Nikolom i Markom Nikolićem koji su tokom treninga imali povez preko očiju.

„Skoro svaki sport je za nas otežan a ovaj je baš prilagođen i sviđa mi se. Dobar sam pucač, kažu da imam najbolji šut. Svima bih sa oštećenjem vida preporučio bih golbal“, kazao je osamnaestogodišnji Nikola koji vidi svega deset odsto.

Njegov četiri godine stariji brat Marko, student Fakulteta političkih nauka, smjer socijalna politika i socijalni rad, vidi oko 30 odsto.

„Dosta sam dobar pucač, nijesam loš ni u odbrani, ali mora da se dosta trenira, da se uloži dosta rada, da bi se dostigao neki značajniji nivo. Drugovima sa fakulteta sam kazao šta treniram i svi su se zainteresovali jer je to za njih nešto novo, pa su o golbalu i sami tražili po internetu“, kazao je stariji Nikolić.

Nedavno su učestvovali na turniru u Sarajevu gdje je ekipa Crne Gore od osam učesnika bila četvrta.

Golbal je zahtjevna igra koja iziskuje dobru fizičku i psihičku spremnost, a igrači koriste opremu sa ojačanjima na koljenima i laktovima a pri izboru patika vodi se računa da imaju tanje đonove zbog potrebe osjećaja reljefne podloge.

Golbal su osmislili oslijepljeli austrijski i njemački ratni veterani za vrijeme rehabilitacije u jednoj austrijskoj banji 1946. godine. Pravila su postavili Austrijanac Hanz Lorenzen i Njemac Sep Rajndl.

Macanović najavljuje osnivanje kluba i učlanjenje u paraolimpijski komitet

Goran Macanović, direktora Saveza slijepih Crne Gore, kazao je da je Sportsko rekreativno društvo slijepih iz Podgorice golbal treniraju već dvije godine.

„Bili smo na jednom treningu u Podgorici i ’zaljubili’ se u golbal. Počeli smo veoma ozbijno da treniramo i već smo učestvovali na dva turnira, u Banjaluci i u Sarajevu“, kazao je Macanović. Volio bih da se golbal promoviše i u drugim gradovima Crne Gore, da naprave bar još dvije ekipe i formiraju minu ligu iz koje bi se regrutovali igrači za reprezentaciju Crne Gore.

„Radimo na pripremi dokumentacije golbal kluba ’Nikšić’, prvog u Crnoj Gori i kada osnujemo klub podnijećemo zahtjev za učlanjenje u paraolimpijski komitet Crne Gore što nam otvara prostor da učestvujemo i na zvaničnim takmičenjima i turnirima koje organizuje Međunarodna sportska organizacija za osobe oštećenog vida“, kazao je Macanović.

U sklopu promocije Bedem festa 5. septembra biće održan tromeč između ekipa iz Nikšića, Podgorice i Beograda i biće to prilika da se što više građana upozna sa ovim zaista jedinstvenim sportom. Nekada se golbal igrao i u Crnoj Gori, a reprezentacija SFRJ je imala izuzetne uspjehe u pomenutom sportu. Tadašnja generacija golbalista je bila osvajač regionalnih, evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja. Tako su na Paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine osvojili zlatnu medalju.

Galerija

Bonus video: