Ukinut stečaj u Javorku

"Neophodno je da se Javorak javi na tender za dobijanje koncesija jer od toga zavisi i obim proizvodnje. Očekujemo da tender bude za desetak dana jer do sada Javorak zbog stečaja nije mogao konkurisati", rekao je Đuričić
63 pregleda 0 komentar(a)
Dom revolucije Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Dom revolucije Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.06.2015. 14:05h

U nikšićkom drvoprerađivačkom preduzeću Javorak ukinut je stečaj koji je bio uveden u oktobru prošle godine na zahtjev vlasnika.

Predsjednik Sindikata Javorka, Krsto Đuričić, kazao je agenciji Mina-business da je plan reorganizacije usvojen prije 20-ak dana i prema njemu bi trebalo da bude uposleno 90 radnika, od 126 koliko ih je bilo u preduzeću pred uvođenje stečaja, dok bi ostali bili anagažovani zavisno od obima proizvodnje.

"Neophodno je da se Javorak javi na tender za dobijanje koncesija jer od toga zavisi i obim proizvodnje. Očekujemo da tender bude za desetak dana jer do sada Javorak zbog stečaja nije mogao konkurisati", rekao je Đuričić.

U Javorku je od 13. aprila, kako je dodao, radilo 15-ak zaposlenih po ugovoru o djelu.

Prema njegovim riječima, problem ostaje za radnike koji imaju pravo na penziju po izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) jer im to pravo još nije potvrđeno dopisom Fonda PIO.

"Uputićemo dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da se za oko 40 radnika, koji se stekli to pravo, omogući odlazak u penziju kao i ostalim iz drugih firmi. Zaposleni u Javorku imaju na to pravo jer je firma do 2004. godine bila u državnom vlasništvu i tek tada je prodata privatniku", rekao je Đuričić.

On je ukazao da problem predstavlja i što desetak radnika, koji su ostali bez posla zbog stečaja 1992 i 2004. godine, nije ostvarilo pravo na isplatu otpremnina od po 1,9 hiljada euraotpremnine.

On je dodao da su im dokumenta ostala u Fondu rada, ali nijesu dobili dopis da su odbijeni, na osnovu koga bi imali pravo žalbe.

Bonus video: