Mijajloviću se divi njegov poslovni partner iz Italije

0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2015. 16:50h

“Međunarodna akademiju za podvodno istraživanje i tehniku” (ACCADEMIA INTERNAZIONALE DI SCIENZE E TECNICHE SUBACQUEE ) među najuglednijim institucijama u svijetu u ovoj oblasti, odlučila je da nagradu za 2015-tu godinu (Award 2015) dodijeli Regionalnom Centru za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele (RCUD). Radi se o instituciji sa već legendarnim otkrićima i najgledanijim dokumentarnim programima na Nacionalnoj geografiji i drugim naučnim programima", saopštila je RCUD-ova PR agencija “Prizma”.

Pomenuta Akademija (AISTS) međutim, osim u naslovu nije međunarodna, već je riječ o italijanskoj neprofitnoj NVO osnovanoj 1960. godine, sa misijom da promoviše one koji svojim komercijalnim, administrativnim, naučnim, sportskim, informativnim i umjetničkim aktivnostima doprinose istraživanju mora i razvoju svijesti o potrebi zaštite morskog ekosistema.

Riječ je samo o jednoj od nekoliko desetina sličnih organizacija u svijetu od kojih gotovo svaka godišnje dijeli neke nagrade koje iz svog ugla naziva "najvećim svjetskim priznanjima", a najčešće ih dodjeluju na komercijalnoj osnovi.

AISTS se ne bavi ni snimanjem dokumentarnih filmova. Prizma je saopštila da je "u ime Akademije, obavještenje direktoru RCUD-a, Veselinu Mijajiloviću uputio vjerovatno najpoznatiji svjetski istraživač podmorja i snimatelj podvodnog života i blaga Đuzepe Pipo Kapelano" koji mu je odao priznanje za "profesionalne standarde i uspjehe ronilaca iz Bijele".

Crnogorska laička, ali ni ovdašnja veoma jaka stručna ronilačka javnost međutim, još ništa ne zna o tim "profesionalnim standardima i uspjesima ronilaca" Mijajlovićevog RCUD-a koji u 15 godina postojanja, još nije odgovorio ni svojoj osnovnoj misiji – čišćenja podmorja od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Čak štaviše, prije dvije godine je, iz državnog budžeta finansirani RCUD odbio da vadi utopljenike jer mu to MUP nije želio još dodatno plaćati. Sa druge strane Pipo Kapelano je zajedno sa svojom suprugom Marinom Kapabjankom, prije pet godina boravio u RCUD-u i snimio dokumentarni film "Lovci na mine" koji je Mijajlovića i njegovo osoblje prestavio kao izvanredne stručnjake iz gotovo svih oblasti vezanih za ronjenje - od hiperbarične medicine i fiziologije ronjenja, do tehnologije konstrukcije protivbrodskih mina.

U tom filmu koji inače, do danas nije prikazan crnogorskoj javnosti, su i kadrovi sa "deminiranja" Veriga iz kojih je RCUD, kada su to platili Amerikanci izvadio 65 tona starih granata, ali je još najmanje duplo toliko ostalo u moru i dan-danas na dnu tjesnaca što mogu vidjeti i kupači sa plaža u Verigama.

"Velika je čast i iskustvo bilo za nas snimati i biti dio vašeg rada na terenu u mnogim prilikama i biti svjedok duboke predanosti vas i vaših ronilaca. Zaljubili smo se u Crnu Goru i vaš tim "na prvi pogled", prenosi Prizma Kapelanove riječi upućene Mijajloviću povodom nagrade date RCUD-u a koja će mu biti uručena u septembru.

"Mi u RCUD-u smo prosto zatečeni nečim ovakvim, ovo je je nešto najviše što se može dobiti u svijetu. To je san svih profesionalnih ronilaca i institucija koje se bave podmorjem. Za većinu koji su imali priliku da gledaju naučne programe na Nacionalnoj geografiji, Diskaveriju i slično, a pogotovu za one koji poznaju oblast podvodnog istraživanja i ronjenja uopšte je sami pomen institucije “International Academy of Underwater Sciences and Techniques” ili gospodina Pipa Kapelana, nevjerovatna stvar i predmet divljenja. Presrećni smo, ovo je vrhunac priznanja našem radu i ogromna stvar za nas ali i za Crnu Goru", prokomentarisao je Mijajlović.

AISTS inače, godišnju nagradu koja je sada bez zvaničnog obrazloženja pripala i RCUD-u dodjeljuje od 1985 godine. Obično se godišnje dodijeli između jedne i tri takve nagrade a dobitnici su razne institucije ili preduzeća koja i komercijalno doprinose interesima osnivača AISTS-a.

Tako su na spisku “jedne od najsprestižnijih svjetskih ronilačkih nagrada” kojom se hvali Mijajlović, pred ostaloga, italijanska, francuska i portugalska državna televizija, švajcarski proizvođač satova “Rolex”, japanski proizvođač kamera “Nikon”, fondacija osnivača FIAT-a porodice Anjeli, Opština Ustika, časopis “Modo Sommerso”, proizvođač roničake opreme “Cressi Sub”, iatlijanska Asocijaacija hendikepiranih ronilaca….

Galerija

Bonus video: