SNP: Niz problematičnih rješenja u Nacrtu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju

Zbog posvećenosti zaštiti porodice i materinstva, SNP će, kako su kazali, djelovati u cilju sprečavanja usvajanja rješenja predviđenih tim Nacrtom zakona, koji se odnose na regulisanje prava na privremenu spriječenost za rad, sa akcentom na zaštitu trudnica i majki
2 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 03.06.2015. 15:14h

Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju sadrži niz problemetičnih rješenja, kojima Vlada Crne Gore nastavlja negativnu politiku prema trudnicama i majkama, saopšteno je iz Socijalističke narodne partje (SNP).

Zbog posvećenosti zaštiti porodice i materinstva, SNP će, kako su kazali, djelovati u cilju sprečavanja usvajanja rješenja predviđenih tim Nacrtom zakona, koji se odnose na regulisanje prava na privremenu spriječenost za rad, sa akcentom na zaštitu trudnica i majki.

U toj stranci smatraju da Nacrt zakona, uz zakone o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o socijalnoj i dječjoj zaštiti, predstavlja nastavak negativne politike Vlade, koja, ocijenili su, novim nametima za poslodavce nastavlja sa destimulisanjem zapošljavanja žena.

“Skrivenu namjeru i diskriminatorsku politiku dokazuje i činjenica da je iz radne verzije Nacrta, objavljene 7. novembra 2014. godine, namjerno izbrisan član kojim se predviđa da – naknadu zarade po osnovu privremene spriječenosti za vrijeme održavanja trudnoće obezbjeđuje Fond iz sredstava namijenjenih za obavezno zdravstveno osiguranja od 60 dana privremene spriječenosti za rad“, saopšteno je iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, Nacrtom Zakona predviđeno je i da naknadu zarade za vrijeme trudnoće prva dva mjeseca isplaćuje poslodavac, bez prava refundacije od Fonda za zdravstveno osiguranje, a da Fond nakon 60 dana refundira naknadu zarade poslodavcu i to u iznosu od 70 odsto od osnova za naknadu.

“To znači da se ovakvim rješenjem ne samo ugrožava pravo na rad, već i pravo na jednaku zaradu, a s druge strane se stvaraju realne biznis barijere za poslodavce koji zapošljavaju žene u reproduktivnoj dobi”, rekli su iz te stranke.

Iz SNP-a su dodali da ni važeči zakon, ni Nacrt zakona decidno ne određuju koliko se procenata zarade odbija osiguraniku u slučaju njege člana uže porodice, već se samo naglašava gornja granica odbitka (30 odsto).

Oni su ukazali da ostaje mogućnost da se to pitanje reguliše granskim kolektivnim ugovorom, odnosno pojedinačnim kolektivnim ugovorom kod poslodavca.

“Međutim, ne smije se zanemariti da za mnoge oblasti nema granskih kolektivnih ugovora, a da ne pominjemo pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavca”, ukazali su iz SNP-a.

Oni su ukazali da će se, ukoliko zakonska rješenja budu ista i u formi predloga, SNP amadmanskim djelovanjima zalagati za podizanje visine zarade u slučaju otvaranja bolovanja zbog njege člana uže porodice, posebno ako je u pitanju njega djeteta.

Oni smatraju da je odbitak od deset odsto maksimum preko kojeg se ne bi smjelo ići, ukoliko se uzmu u obzir ustavne odredbe kojima se posebno štite porodica, majke i djeca.

“Da je u pitanju samo retorička posvećenost poslanika vladajuće koalicije u postizanju rodne ravnopravnosti i zaštiti žena, najbolje dokazuje njihovo ćutanje na optužbe za, najblaže rečeno, problematična rješenja u Nacrtu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju”, rekli su iz SNP-a.

Kakos u dodali, isti ti „posvećeni“ poslanici su, s druge strane, svojevremeno dizali medijsku prašinu oko navodno diskriminatorskog predloga SNP-a o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

“Ali im zato nije bio problem da usvoje zakon, koji ograničava visinu naknade za porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: