Iz MUP-a odgovorili na optužbe Lacmanovića

Lacmanović je ranije saopštio da ne provjeravaju istinitost izjava državnih organa
2 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2015. 19:51h

Optužbe na račun Upravne inspekcije koje je iznio član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i pristup informacijama Radenko Lacmanović najbolje demantuje broj obavljenih inspekcijskih nadzora, saopšteno je iz MUP-a.

“U posljednja dva mjeseca Upravna inspekcija MUP-a je zbog nerješavanja zahtjeva za slobodan pristup informacijama izrekla sedam novčanih kazni kao upravih mjera, podnijela četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, izdala tri rješenja o naredbi za otklanjanje nepravilnosti, a i dalje intenzivno radi po podnesenim inicijativama za slobodan pristup informacijama”, tvrde iz MUP-a.

Lacmanović je ranije saopštio da Upravna inspekcija, shodno propisima i ovlašćenjima, ne želi da provjerava istinitost izjava državnih organa da ne posjeduju traženi podatak...

Iz resora Raška Konjevića su istakli da, shodno Zakonu o SPI, Savjet Agencije treba da zahtijeva da mu organ vlasti dostavi kompletnu, ili dio informacije kojoj se traži pristup, kao i druge informacije i podatke koji su potrebni za odlučivanje.

“Dakle, optužbe iznijete na teret Upravne inspekcije su proizvoljne i nijesu zasnovane na činjeničnom stanju, niti imaju utemeljenje u Zakonu o SPI, jer shodno tumačenju gospodina Lacmanovića Savjet Agencije hoće da Upravna inspekcija apriori vrši inspekcijski pregled kancelarijskog poslovanja u postupku po žalbi, kako bi oni mogli odlučiti kao drugostepeni ogan bez da prethodno sami zahtijevaju od prvostepenog organa da im dostavi tražene informacije”, saopštili su iz MUP-a.

Bonus video: