Sastanak Kovačević - Vulin: U planu potpisivanje nekoliko sporazuma

„Izuzetno sam zadovoljna razgovorima i vrlo brzo ćemo, do kraja mjeseca, uspjeti da realizujemo jedan dio protokola i sporazuma koji smo obavezni da potpišemo sa Srbijom“, navela je Kovačević
60 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Zorica Kovačević, Foto: Gov.me
Aleksandar Vulin, Zorica Kovačević, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.06.2015. 14:37h

Crna Gora i Srbija potpisaće nekoliko međudržavnih sporazuma koji će regulisati međusobna prava i obaveze iz nekoliko oblasti, među kojima su zdravstveno osiguranje i isplata penzija vojnim penzionerima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Aleksandar Vulin, kazao je nakon sastanka sa ministrom rada i socijalnog staranja Crne Gore, Zoricom Kovačević, da je i do sada veći dio tih prava sprovođen i kada je u pitanju socijalno osiguranje i isplata penzija.

„Potpuno je u redu da to pravno regulišemo. To je trebalo da uradimo još davne 2005. godine. Nijesmo to uradili, ali uradićemo to sada“, rekao je Vulin.

On se kazao da je to nešto što će vlade dvije države vrlo brzo uraditi.

Vulin je najavio da će predstavnici nacionalnih službi za zapošljavanje dvije države u narednih nekoliko dana razgovarati o unaprijeđenju saradnje.

„Prošle godine na prostoru Crne Gore je radilo preko deset hiljada osoba državljana Srbije, a preko naše nacionalne službe za zapošljavanje i u saradnji sa crnogorskom, zaposleno je svega devet ljudi. Tu nešto nije u redu i treba raditi na tome“, poručio je Vulin.

Kovačević je ocijenila da postoji sjajna saradnja koju će nastaviti u narednom periodu.

„Izuzetno sam zadovoljna razgovorima i vrlo brzo ćemo, do kraja mjeseca, uspjeti da realizujemo jedan dio protokola i sporazuma koji smo obavezni da potpišemo sa Srbijom“, navela je Kovačević.

Ona je zahvalila Vulinu na posjeti i kazala da su imali veoma sadržajne, kvalitetne i korektne razgovore.

“Saglasili smo se da nemamo nikakvih problema u saradnji i nastavljamo dalje da sarađujemo i radimo na dobrobiti građana Srbije koji žive u Crnoj Gori i naših građana koji se nalaze u Srbiji“, rekla je Kovačević.

Kovačević je, odgovarajući na pitanja novinara, kazala da će nastaviti da predlaže Vladi rješenja u cilju što većeg zapošljavanja domaćeg stanovništva, koja će biti za dobrobit građana.

Ona je pozvala crnogorske građane da se prijave za posao kod građevinskih firmi, u kojima radi veliki broj stranaca, a u kojima ima prostora za zapošljavanje jednog broja domaćih radnika.

„Na Birou ima 35 hiljada nezaposlenih, koje moramo uključiti i aktivirati. Država mora da učini sve da im ponudi adekvatan posao“, rekla je Kovačević.

Ona smatra i da je na poljima Plantaža moguće zaraditi pristojnu zaradu.

Kovačević je saopštila da svakodnevno razgovara sa radnicima kojima se redovno isplaćuju zarade, ali se ne uplaćuju doprinosi, zbog čega od nadležnih državnih organa traži da pokrenu krivične i druge prijave prema onima koji ne poštuju zakone.

„Svjesna sam da veliki broj ljudi u Crnoj Gori radi u zoni sive ekonomije, a ja ću se zalagati da natjeram državne organe, prije svega Poresku i Upravu za inspekcijske poslove, da rade svoj posao, odnosno da kontrolišu i kažnjavaju poslodavce“, navela je Kovačević.

Ona je najavila da će se boriti da svako radi svoj posao i da oni koji se ogriješe o zakon, budu krivično gonjeni, a njihove firme zatvarane.

Kovačević je saopštila da zna da u Crnoj Gori postoje i oni koji primaju zarade, ali su i dalje socijalni slučajevi.

„Uvijek postoji jedna vrsta davanja, koja obezbjeđuje Ministarstvo, tako da članovi porodica imaju mogućnost da ih ostvare. Uticaću na premijera da plate budu veće, ali za to je neophodno veće zapošljavanje i priliv investicija“, rekla je Kovačević.

Ona smatra da Vlada vodi aktivnu politiku zapošljavanja i privlačenja investicija, kao i da je država veoma liberalna po pitanju tih socijalnih davanja.

„Založiću se da makar ne kasne socijalna davanja i penzije“, poručila je Kovačević.

Bonus video: