Uprava za vode: Zahtjevu mještana Botuna nije moguće udovoljiti

Iz Uprave za vode je saopšteno da su predstavnici te institucije u pratnji inspektora danas obišli korito Morače kako bi napravili neposredan uvid u stanje i dešavanja na terenu. "Konstatovano je da je situacija vrlo zabrinjavajuća, a zbog značajnog broja onih koji su i danas zatečeni u nelegalnoj eksploataciji"
130 pregleda 2 komentar(a)
Protest mještana, Botun, Foto: Boris Pejović
Protest mještana, Botun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2018. 17:14h

Zahtjevu mještana Botuna da im se dozvoli rad sa njihovim kapacitetima, kamionima, utovarnim kašikama, u eksploataciji šljunka iz korita Morače nije moguće udovoljiti u ovom trenutku iz više razloga, saopšteno je danas "Vijestima" iz Uprave za vode koja pripada Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Više mještana sela Botun zabranilo je juče nakratko rad firmama koje regulišu tok Morače u tom dijelu Zete, tvrdeći da eksploatišu šljunak uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju Uprave za vode se dodaje da je na zahtjev mještana Botuna, koji su se juče okupili i izrazili nezadovoljstvo radovima na Projektu regulacije rijeke Morače od Botuna do Ponara i radom Uprave za inspekcijske poslove (UIP) danas održan sastanak u Upravi za vode.

"Sastanku sa direktorom Uprave za vode Damirom Gutićem prisustvovala su tri predstavnika mještana Botuna, kao i vodoprivredni inspektor. Na tom dijelu Morače, sprovodi se Projekat regulacije, sa potpisanim ugovorima sa tri izvođača radova, sa nadzornim organom koji prati izvođenje radova koji se sprovode određenom dinamikom, u skladu sa ugovorima. Naglašavamo, cilj izvođenja ovog projekta nije eksploatacija, već regulacija rijeke Morače, a sav izvučeni višak materijala evidentira se i na njega se plaća zakonom utvrđena naknada. Predstavnicima mještana predloženo je da kroz institucije sistema uđu u procedure, kako bi se, eventualno, sljedeće godine, uključili u proces dodjele koncesije ili regulacije određene dionice.", kazali su iz Uprave za vode.

Danas obišli korito Morače

Iz Uprave za vode je saopšteno da su predstavnici te institucije u pratnji inspektora danas obišli korito Morače kako bi napravili neposredan uvid u stanje i dešavanja na terenu.

"Konstatovano je da je situacija vrlo zabrinjavajuća, a zbog značajnog broja onih koji su i danas zatečeni u nelegalnoj eksploataciji o čemu su napravljeni video i foto zapisi. Takođe, stepen degradacije vodnog i poljoprivrednog zemljišta u blizini riječnog korita poprima zabrinjavajuće razmjere. Ovakva situacija biće povod koordinirane akcije više nadležnih institucija kako bi se ovom problemu stalo na kraj", rekli su iz Uprave za vode.

Bonus video: