Euromost: Sa sjevera u zemlje EU otišlo još punih osam autobusa

Iz Euromosta navode da im je potvrđeno da se građani sa sjevera Crne Gore ne prijavljuju svi za azil, već da pokušavaju da i na druge načine ostanu da žive u državama EU
69 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2015. 12:14h

Sa sjevera države i ove sedmice, prema tvrdnjama NVO Euromost, povećan je broj građana koji su se uputili prema državama Evropske unije.

Iz te NVO nijesu saopštili koliko je građana napustilo opštine sa sjevera, ali navode da su primijetili da su se ove sedmice osam punih autobusa i jedana kombi uputili prema Novom Pazaru i dalje prema EU.

"Euromost i dalje prati na terenu odlazak građana sa sjevera i evidentira broj građana koji napušta našu državu. Podaci koje smo poslednji put objavili su da je od početka godine do 24. maja 4.600 građana napustili državu u potrazi za boljim životom".

Iz te NVO navode da su kroz komunikaciju sa Eurostatom na čije se podatke pozivaju predstavnici Vlade, dobili odgovor od njihove predstavnice Eurostata Katarzyne Kraszewske, da su podaci koje je Eurostat objavio o broju zahtjeva za prijavu na azil od strane građana Crne Gore za prva četiri mjeseca u 2015. godinu nepotpuni. Čudi nas da predstavnik Vlade Crne Gore kada je već objavljivao podatke sa Eurostata nije objavio da je i pet građana Crne Gore predalo zahtjev za azil i u Hrvatskoj", navode u Euromostu.

Dodaju da su od organizacija u Njemačkoj koji se brinu za izbjeglice i azilante dobili informaciju da je nemoguće da Eurostat može da registruje koliko je u ovoj godini podnijeto zahtjeva za azil.

"U komunikaciji sa njima smo dobili informacije da svi koji se prijavljuju na azil u ovoj godini ne mogu biti registrovani odma na Eurostat, Objasnili su nam i proceduru da nekada prođe i po dva do tri mjeseca dok ne predaju zahtjev za azil, naročito u Njemačkoj gdje je u ovoj godini ogroman priliv azilanata, koji se smještaju u tome periodu u prihvatnim centrima za azilante i tu borave dok im se ne objave imena na oglasnoj tabli za razgovor. Tokom obavljanja razgovora sa njima oni tek tada podnose zahtjev za azil ujedno obrazložujući razloge za podnošenje zahtjeva za azil".

Iz Euromosta navode da im je potvrđeno da se ne prijavljuju svi za azil, već da pokušavaju da i na druge načine ostanu da žive u državama EU.

Galerija

Bonus video: