PROBIJEN ROK ZA REMONT

"Jadran" nikako da se vrati kući

Iz Ministarstva odbrane (MO) potvrdili su da je ugovorom za remont predviđeno i plaćanje penala, “u slučaju neopravdanog kašnjenja remonta“, ali da ti uslovi “još nijesu prekoračeni”
6 komentar(a)
Jadran, Foto: Siniša Luković
Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.02.2019. 23:30h

Generalni remont najvrednijeg i najstarijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) - jedrenjaka “Jadran” drastično kasni, zbog čega bi moglo da dođe i do naplate penala.

“Jadran” je iz matične tivatske luke na remont u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj (JBB) otplovio u septembru 2013. godine, a očekivalo se da remont vrijedan 1,8 miliona eura na 82 godine starom reprezentativnom jedrenjaku bude završen najkasnije do sredine ljeta 2014.   Rokovi su, međutim, u nekoliko navrata pomjerani i to, uglavnom, krivicom brodogradilišta. Kašnjenju je posebno kumovala loša suituacija u (JBB) koje kuburi sa likvidnošću...

Iz Ministarstva odbrane (MO) potvrdili su da je ugovorom za remont predviđeno i plaćanje penala, “u slučaju neopravdanog kašnjenja remonta“, ali da ti uslovi “još nijesu prekoračeni”.

“Ako do toga dođe, ovaj mehanizam biće primijenjen u skladu sa ugovorom“, saopštili su iz  resora ministarke Milice Pejanović-Đurišić.            Pojasnili su da remont kasni “zbog kompleksnosti samog procesa... i proširenja radova...”.

“Proširenje... je podrazumijevalo izradu novih projektnih rješenja, zatim nabavku i isporuku nove opreme i sredstava, ugradnju i brodograđevno-tehnička prilagođavanja, što je uslovilo produženje roka završetka remonta broda. Osim toga, postojeći finansijski problemi, nedovoljan broj kvalifikovanog personala, kao i proces reorganizacije u JBB otežavaju ugovorena plaćanja nabavki i usluga, i plaćanje usluga prema podizvođačima radova, što takođe usporava završetak planiranih remontnih radnji“. Ipak ne razmatraju mogućnost da remont  obave u drugom brodogradilištu.

Preporučujemo za Vas