Policajci zbog malih otpremnina najavili štrajk ispred Vlade

“Sa porodicama ćemo doći ispred Vlade. Znamo da se MUP opredijelio za najjeftiniju opciju, ali to nećemo dozvoliti”...
81 pregleda 28 komentar(a)
Milija Milačić, Foto: Luka Zeković
Milija Milačić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.05.2015. 17:39h

Više od 300 policajaca koji su predali zahtjev za penziju, dobili su otpremnine od nepunih 600 eura, zbog čega su najavili da će štrajkovati ispred Vlade i tražiti od nadležnih da ispitaju jesu li dovedeni u pravnu zabludu.

Njihov predstavnik Milija Milačić kazao je "Vijestima" da je 307 policajaca rezignirano zbog diskriminacije u sektoru bezbjednosti.

On je objasnio da ih je najviše razbijesnila činjenica da su njihove kolege iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), dobile otpremnine i do 20.000 eura.

"Evidentna je neravnopravnost i diskriminatorski odnos. Iz Uprave policije u penziju je otišlo 307 policajaca kojima su na osnovu Zakona o radu isplatili otpremninu od 570 eura. Istovremeno, iz ANB penzionisalo se oko 100 kolega kojima je, na osnovu Sporazuma, isplaćena otpremnina od 15.000 do 20.000 eura. Osim toga, mi smo dobili uvećanje penzije za 20, a oni za 40 odsto. Na kraju, ništa manje porazno, oni su u znak zahvalnosti dobili na poklon službene pištolje koje su dužili, a mi smo svoje morali da razdužimo", kazao je Milačić.

On pojašanjava da su reformom sektora bezbjednosti obuhvaćeni i javna i tajna policija, kao i da su do skoro uslovi za odlazak u mirovinu u te dvije službe bili jednaki.

"Ovo je urađeno na strašno čudan način. Oni su pošli u penziju po jednom, a mi po drugom kriterijumu. Poslanici su izglasali njima uvećanje od 40 odsto, a nama od 20 i mi tu ne možemo ništa, ali možemo za otpremnine. Ne moraju da nam daju po 20.000 eura kao njima, ali tražimo da nam daju kao što je bilo do kraja 2012. godine - po 12 zarada. Nismo ništa manje bitni za državu nego službenici Agencije. Naprotiv, u određenim situacijama smo bitniji", kazao je on.

Bivši policajac dodao je da sa kolegama razmatra mogućnost da tuži MUP zbog dovođenja u pravnu zabludu.

"Do zadnjeg dana, dok nismo potpisali zahtjeve, nismo znali pod kojim uslovima idemo u penziju. Nismo mogli da provjerimo kolike će nam biti ni penzije ni otpremnine. To su čuvali u najvećoj tajnosti. Da smo znali, možda većina od nas ne bi ni predala zahtjev. Kada smo dobili rješenja, zgranuli smo se - penzije su u rasponu od 180 do 350 eura. Katastrofa. Dobili smo rješenja u kojima piše da se otpremnina mora isplatiti najkasnije 30 dana od prestanka radnog odnosa i taj rok je prošao", kazao je Milačić.

On je najavio da će penzionisani policajaci štrajkovati ispred Vlade, ako ne uspiju da se izbore za iste uslove kakve su dobili operativci ANB-a.

"Sa porodicama ćemo doći i tražiti da nas ne diskriminišu. Odlično znamo da se MUP opredijelio za opciju koja je za njih najjeftinija, ali to nećemo dozvoliti. Odbredbe Sporazuma koje su primijenili u slučaju ANB-a važe do 31. decembra 2015. i hoćemo da važi i za nas. Pod istim smo krovom, isti je sektor bezbjednosti", kazao je on.

Gdje je novac iz stambenog fonda?

Osim toga što su ih iz policiije "ispratili" sa 570 eura i minimalnim penzijama, ali i što su morali da razduže pištolje koje su dužili u prosjeku po dvije decenije, Milačić pojašnjava da su prevareni i kada je stambeni fond u pitanju.

"Od 2001. godine, na osnovu krivotvorene ankete, donijeta je odluka da se odvaja po dva odsto od neto dohotka za stambeni fond. Ljudi su tražili da vide rezultate te ankete, ali nam ih nikada nisu dali. Dakle više od 5.000 policajaca je skoro deceniju i po odvajalo pare, a za to vrijeme su bila samo dva konkursa za dodjelu nekih desetak stanova", kazao je Milačić.

On ističe da od njih 307 skoro niko nije dobio stan, niti bilo kakav stambeni kredit.

"Tih para nema. Prije par mjeseci, nakon dvije decenije rada u policiji tražio sam bepovratni stambeni kredit od 5.000 eura, i smatrao bih da mi je riješeno stambeno pitanje. Dobio sam odgovor da para nema", kazao je on.

Bonus video: