Većina građana rad državne uprave ocjenjuje kao loš

„U smislu nacionalne pripadnosti, Srbi su najkritičniji prema radu državnih organa, jer velika većina njih, 81 odsto, smatra da je kvalitet rada loš“, precizirao je Muk
58 pregleda 1 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2015. 14:50h

Većina građana smatra da je kvalitet rada državne uprave loš, iako su ocjene bolje nego prije tri godine, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je, za potrebe Instituta alternative (IA), sproveo Ipsos Startegic Marketing.

Istraživanje javnog mnjenja o radu državne uprave sprovedeno je od 3. do 9. aprila, na uzorku od 1.062 ispitanika, i obuhvatilo je 17 gradova u Crnoj Gori, 130 teritorija biračkih mjesta, gradske, prigradske i seoske sredine.

“Iako preko 60 odsto građana smatra da je kvalitet rada državne uprave loš, oni rad državnih organa ocjenjuju bolje nego prije tri godine”, kaže se u saopštenju IA.

Navodi se da četvrtina ispitanika smatra je da je došlo do poboljšanja kada je u pitanju kvalitet rada državnih organa u prethodne tri godine, a preko polovine ispitanih smatra da je kvalitet rada državne uprave na istom nivou.

Prema rezultatima istraživanja koje je IA naveo, 17 odsto građana smatra da se kvalitet rada državnih organa pogoršao.

“Generalna ocjena stanovništva o kvalitetu rada državne uprave se u izvjesnoj mjeri popravila. U odnosu na 2012. godinu manji je procenat građana koji ocjenjuje kvalitet rada uprave kao loš”, kaže se u saopštenju IA.

Kako su pojasnili, dok je prije tri godine, 68 odsto ispitanika kvalitet rada državnih organa ocijenilo kao loš, ove godine je takav odgovor dalo 62 odsto.

Više od jedne trećine ispitanika zadovoljno je kvalitetom rada crnogorske uprave, pokazali su rezultati istraživanja.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora IA, Steva Muka, u tim generalnim ocjenama, postoje izvjesna odstupanja koja su najčešće određena regionalnim razlikama, nacionalnom pripradnošću i nivoom obrazovanja.

Kako je obrazložio, u pogledu obrazovanja, ispitanici sa srednjom stručnom spremom najstrožiji su kada je u pitanju ocjena kvaliteta, dok regionalne razlike dolaze do izražaja i u ovoj oblasti, jer građani sa sjevera značajno lošije ocjenjuju kvalitet rada državne uprave u odnosu na druge.

„U smislu nacionalne pripadnosti, Srbi su najkritičniji prema radu državnih organa, jer velika većina njih, 81 odsto, smatra da je kvalitet rada loš“, precizirao je Muk.

On je dodao da je, ukoliko se posmatra u dužem vremenskom periodu, "imidž" državne uprave u očima građana u prethodnih pet godina opao, jer je prosječna ocjena kvaliteta njenog rada, na skali od jedan do deset, pala sa šest na 4,8.

Bonus video: