Vojvodić: Predlog vaučerizacije u visokom obrazovanju nejasan

Ona je, na predstavljanju strateškog dokumenta “Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju UCG”, kazala da UCG ima dovoljno kadra za uspješne reforme, ali pitanje je, dodala je Vojvodić, načina sistemskog usmjerenja i organizacije
0 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.05.2015. 13:26h

Model finansiranja studenata, kroz dodjelu vaučera brucošima, o kome se posljednjih godina sve češće govori, nejasan je, eksperimentalan i ne uvažava specifičnosti Univerziteta Crne Gore (UCG), ocijenila je rektorka Radmila Vojvodić.

Vojvodić je kazala da je taj predlog „vrlo opskurnih elemenata“ u odnosu na ono što predstavlja jedan ozbiljan model finansiranja.

„Ne osuđujem se da o njima sudim. Smatram da je u pitanju jedan nedovoljno jasan predlog, nepoznat, eksperimentalan isuviše i ne uvažava specifičnosti UCG, odnosno trenutne prilike u visokom obrazovanje“, kazala je Vojvodić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reogranizaciju UCG.

Upitana da prokomentariše nedavno otpuštanje profesora na UCG, ona je kazala da je, sa argumentima pravne i etičke prirode u odnosu na univerzitetske propise i druge zakonske akte, donijela odluku o prekidu radnog odnosa tih profesora nakon svih instituta i upozorenja o kršenju normi.

„Ja sam postupila po pravu i odgovornosti rektora, a profesori imaju mogućnost da se žale i tuže“, objasnila je Vojvodić.

Ona je navela da očekuje od medija da sa manje senzacionalizma i vulgarnosti prate takva dešavanja.

Upitana da li je Rektorat riješio nesuglasice sa Ekonomskim fakultetom i da ocijeni rad nove uprave, Vojvodić je rekla da ona nije imala nikakve nesuglasice i dodala da je to pitanje interpretacije u javnosti i „možda inercije u komunikaciji unutar univerzitetske zajednice“.

Kako je navela, „afera“ sa Ekonomskim fakultetom pokazala je da se mnogo nesporazuma na kraju završi jednim optimističnim pogledom na stvari i saradnjom unutar akademske zajednice.

„Nakon tih nepotrebnih peripetija, praćenih vulagarizacijom u javnosti i manipulacijama, danas imamo dobru saradnju sa tim fakultetom, sasvim prirodno funkcionišemo i vidim neke konkretne i dobre rezultate“, zaključila je Vojvodić.

Potrebno reorganizovati stepen studija

Univerzitet Crne Gore (UCG) mora reorganizovati stepen studija u cilju usklađivanja sa evropskom praksom, poručila je rektorka Radmila Vojvodić, navodeći da je potrebno razdvojiti Filološki i Filozofski fakulteti i ukinuti pojedine studijske programe.

Ona je kazala da UCG ima dovoljno kadra za uspješne reforme, ali pitanje je, dodala je Vojvodić, načina sistemskog usmjerenja i organizacije.

Ona je objasnila da je taj dokument jedinstven, jer je precizan i sadrži podatke o jasnoj slici stanja na UCG.

“Potrebno je reorganizovati stepen studija i uskladiti ih sa evropskom praksom. To su sadašnji modeli studija tri plus jedan plus jedan i on mora biti biti reorganizovan u tri plus dva”, poručila je Vojvodić.

Ona smatra da je specijalistička godina koja sada postoji na većini jedinica UCG nekompatibilna sa prilikama na evropskom prostoru i da otežava mobilnost crnogorskih studenata, odnosno zatvara im mogućnosti obrazovanja na širem evropskom prostoru.

“Treba reorganizovati određene fakultete, počev od Metalurško-tehnološkog, Instituta, Biotehničkog fakulteta, Fakulteta za turizam i reorganizovati doktorske studije osnivanjem Centra za doktorske studije“, kazala je Vojvodić.

Ona je ocijenila da postoji potreba da se, u okviru Filozofskog fakulteta, razdvoje Filološki i Filozofski fakultet u upravljačkom i organizacionom smislu.

Vojvodić je dodala da je potrebno Institut za strane jezike inkorporirati u okviru Filološkog fakulteta.

„Postoje neke razlike u razmišljanju tako da ne bih previše o tome, ali je to jedna od tačaka reorganizacije koja je na dnevnom redu“, objasnila je Vojvodić.

Prema njenim riječima, došlo je i do hiperprodukcije određenih studijskih programa i „možda je nužno ukidati određene studijske programe i reorganizovati neke od njih.

„To su logične i normalne promjene u jednom sistemu obrazovanja koji evaluira kao što je crnogorski dostizanjem standarda kvaliteta obrazovanja“, smatra Vojvodić.

Upitana o tome da li taj strateški dokument obuhvata restriktivniju upisnu politiku na UCG, ona je kazala da su u dokumentu veoma kritički analizirali dosadašnju upisnu politiku.

„Upisna politika nema jasne parametre koncipiranja i dovoljno argumenata i uporišta u odnosu na trenutnu situaciju na tržištu rada“, smatra Vojvodić.

Ona je ocijenila da jedini redukcioni element upisne politike ne može biti tržište rada.

Vojvodić je rekla da hiperprodukcija kadrova nije nastajala samo zbog nekonzistentne i nedovoljno promišljene upisne politike UCG, već zbog, smatra ona, otežane situacije finansiranja Univerziteta i politike koja je vodila ka otvaranju samofinansirajućih studijskih programa.

„To je dovelo do hiperprodukcije i komercijalizacije kadra na tim komercijalizovanim studijskih programima što nije sindrom samo crnogorskog tržišta nego je to slučaj i sa regionom i, u omasovljenju visokog obrazovanja, slučaj je i sa evropskim tržište obrazovanja“, zaključila je Vojvodić.

Bonus video: