SNP: Osnivaju nove firme, a stare prepuštaju stečaju ne uplaćujući poreze i doprinose

"Očigledno je da država, nažalost, nema snage ili neće da se odlučno suprostavi svim ovim negativnim pojavama, nego se iste godinama guraju pod tepih i ostaju van očiju javnosti"
52 pregleda 1 komentar(a)
Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.05.2015. 09:52h

Nadležne inspekcijske službe treba da pojačaju kontrolu uplata poreza i doprinosa, jer je neispunjavanje te zakonske obaveze poprimilo epidemijske razmjere, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

"Svakodnevno se susrećemo sa ljudima koji, po zaključenju dugogodišnjeg radnog odnosa u raznim privatnim firmama, dobiju ovjerene radne knjižice sa uredno upisanim stažom. Međutim, provjerom radnog staža u Fondu PIO dolaze do saznanja da isti nije uplaćivan ili je uplaćen u znatno kraćem periodu nego što je upisan u radnoj knjižici. Nije rijedak ni slučaj da se unaprijed potpisuju blanko Ugovori o prestanku radnog odnosa, kao uslov za dobijanje zaposlenja", navodi se u saopštenju te partije.

Pojedini poslodavci, kako navode u SNP, "svake dvije-tri godine osnivaju novu firmu, registrujući je na nekog člana uže familije, a staru firmu prepuštaju stečaju ne uplaćujući ni poreze, ni doprinose".

"Kako takve firme obično nemaju nikakve imovine u stečajnoj masi, radnici obično ostaju uskraćeni za doprinose po minulom radu. Na taj način se stvara prava vojska onih koji će u bliskoj budućnosti biti uskraćeni za sva prava uključujući i ono za penziju. To će biti ogroman problem za državu bez obzira na to ko će u budućnosti vršiti vlast", kazali su u SNP, dodajući da nadležne inspekcijske službe treba da pojačaju kontrolu uplata poreza i doprinose, sa obaveznim uvidom i provjerom u Fondu PIO, kako bi se spriječilo dalje uskraćivanje osnovnih prava radnika.

"Očigledno je da država, nažalost, nema snage ili neće da se odlučno suprostavi svim ovim negativnim pojavama, nego se iste godinama guraju pod tepih i ostaju van očiju javnosti", kažu u SNP.

Bonus video: