NVO Hiperion: Napadi na Bečanović vrhunac prljave kampanje

120 pregleda 7 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: Svetlana Mandić
Tatjana Bečanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.05.2015. 10:53h

NVO Hiperion smatra da su napadi na profesoricu Tatjanu Bečanović vrhunac prljave kampanje koja se protiv nje i njoj bliskih ljudi vodi na Filozofskom fakultetu.

Po mišljenju organitacije, koju čine bivši i sadašnji studenti Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, studenti koji potpisuju žalbu "instruirani su od instanca koje ne uspijevaju da oslabe status Tatjane Bečanović u naučnoj zajednici".

"Bečanovićkin intelektualni autoritet njeni protivnici pokušavaju osporiti uz pomoć pomuklih podmetanja, kroz produžene ruke režimskih upravitelja Filozofskog fakulteta. Kao bivše studentkinje profesorice Tatjane Bečanović ističemo da smo zahvaljujući njenim predavanjima i radu na skupovima na kojima se pojavljujemo prepoznate kao kvalitetne mlade teoretičarke književnosti. Nesumnjivo je da je povod za ovakvo potpirivanje studenata bio i društveni aktivizam profesorice Bečanović i borba protiv partijskog upravljanja Filozofskim fakultetom", navodi se u saopštenju koje potpisuje Ksenija Rakočević, predsjednica NVO Hiperion.

Navodi se i da ih ne iznenađuje napad na profesoricu Bečanović.

"Pošto su studenti Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti sebi dali za pravo da preispituju nesumnjivu stručnost profesorice Bečanović, molimo akademsku zajednicu da preispita naučne kvalitete onih koji iza ovih podmetačina stoje. Naposljetku, iskazujemo dodatnu zabrinutost po pitanju moralnih kvaliteta pomenutih ljudi, te se prisjećamo opstuiranja tribine o LGBT ljudskim pravima, koja se nedavno desila od strane uprave Filozofskog fakulteta. Kada su u pitanju profesori Studijskog programa za srpski jezik koji se pominju u sukobu, o njihovoj stručnosti ne možemo govoriti, jer od upisa prve generacije studenata Crnogorskog nijesmo imali priliku da se upoznamo sa njima, jer nam nijesu željeli predavati, pa smo dotične upoznali jedino kroz hodnike Filozofskog dok su dobacivali komentare kako crnogorskog ne može biti, jer Crne Gore nikad nije postojalo", zaključuje se.

Bonus video: