Rožaje: Cakutaju ukinuli socijalu mimo zakona

Tužilaštvo da provjeri da li je bilo zloupotreba Centra za socijalni rad prilikom ukidanja socijala
11 komentar(a)
Faza Cakutaj
Faza Cakutaj
Ažurirano: 26.05.2015. 19:49h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRS) priznalo je da je bilo propusta prilikom ukidanja socijale Rožajcu Fetu Cakutaju.

Cakutaj je uslijed posljedica moždanog udara šest godina bio nepokretan. Bez socijale, koja je bila njegovo jedino primanje, ostao je u novembru prošle godine, a pola godine nakon toga je umro. Iz njegove porodice su tada optužili rožajski Centar za socijalni rad (CSR) da je doprinio Fetovoj smrti, jer u posljednjim mjesecima života nije imao novca za lijekove i adekvatnu ishranu.

Porodica je CSR optužila i da Cakutaju nije uručeno rješenje o prestanku prava na socijalu, zbog čega nije imao osnova da se žali.

Iz MRS su „Vijestima“ kazali da je Feta prvog novembra prošle godine ostao bez socijale jer CSR nije dostavljao potrebnu dokumentaciju od marta 2013. godine.

„S obzirom na to da je navedeni Centar dobio informaciju da se Feta Cakutaj nalazi u teškoj materijalnoj situaciji i da je lošeg zdrastvenog stanja, socijalni radnici su 16. marta 2015. godine obišli imenovanog u njegovoj kući u selu Baćm, o čemu je sačinjen zapisnik. Uvidom u zapisnik utvrđeno je da je službeno lice koje je vršilo obilazak konstatovalo da je Cakutaj Feta nepokretan i da o njemu brine sestra. Imajući u vidu materijalno i zdravstveno stanje Feta Cakutaja, obezbijeđena je dokumentacija za ostvarivanje prava i utvrđena je osnovanost zahtjeva“, kazali su iz MRS.

Cakutaj, međutim, nije dočekao zakašnjelu odluku CSR, jer je umro 30. marta. Nakon njegove smrti, na inicijativu „Vijesti“, MRS je izvršilo uvid u spise predmeta u cilju utvrđivanja da li je postupak sproveden u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

„Utvrđeno je da u spisima predmeta nema dokaza da je stranci urečeno rješenje o prestanku prava broj: 01-4963 od 01. 11. 2014. godine iz kojih razloga je Centar bio dužan da ponovo uruči navedeno rješenje kako bi stranka imala mogućnost prava žalbe. Takođe, utvrđeno je da Centar nije ispitao razloge zašto rješenje nije uručeno. MRS će u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem preduzeti dalje mjere“, kazali su iz PR službe MRS.

Fetova porodica tvrdi da je nebrojeno puta obraćala tadašnjem v. d. direktora CRS Zineti Sutović, kako bi saznali razloge zbog kojih je Cakutaj ostao bez jedinog primanja.

Iz MRS tvrde da u spisima nema dokaza za to.

Sutović je ranije odbila da komentariše Cakutajev slučaj.

IZ NVO „Euromost“, koji su ranije aktuelizovali Fetov problem, saopštili su da je priznanjem o propustima MSR potvrdilo njihove navode da se socijala u velikom broju slučajeva ukidala u kancelariji direktora, bez bilo kakve provjere na terenu.

Bonus video: