Odbornici ne daju tvrđavu Mogren pod zakup

U opštinsku kasu je od izdavanja tvrđave Mogren godišnje trebalo da se slije 35.500 eura, za glasao samo odbornik DPS-a
103 pregleda 4 komentar(a)
tvrđava Mogren
tvrđava Mogren
Ažurirano: 26.05.2015. 14:08h

Skupština opštine Budva nije izglasala sinoć odluku o davanju u trodecenijski zakup ostatka austrougrske tvrđave Mogren, iznad istoimene plaže, na samom vidikovcu na ulazu u grad, od čega je namjeravala da prihoduje najmanje 35.500 eura godišnje.

Da odbornički saziv neće dati zeleno svjetlo ovoj odluci, bilo je jasno još prošle sedmice na početku zasjedanja lokalnog parlamenta, kada su protiv izdavanja u zakup tvrđave, bili ne samo odbornici opozcije, već i vladajuće koalicije DPS-SDP.

To se i obistinilo juče, kada je bio određen dan za glasanje u Skupštini opštine, pa su protiv odluke ruke digli sva četiri prisutna odbornika opozicije iz Demokratskog fronta i DEMOS-a, kao i dva odbornika vladajućeg SDP-a, dok su uzdržani bili odbornici DPS-a i Prave Budve.

Za izdavanje u zakup tvrađave i njene turističko ugostiteljske valorizacije, bio je samo jedan odbornik vladajućeg DPS-a.

Jedna od glavnih zamjerki zbog čega treba staviti moratorijum na ovakvu odluku, bila je ta što je tvrđava Mogren kulturno-istorijski spomenik, te da postoji bojazan da bi budući zakupac mogao uništiti autentičnost ove tvrđave.

Skupštine je većinom glasova obornika kompletne vladajuće koalicije DPS- SDP i Prva Budva, dok je opozicija bila uzdržana, donijela odluke o skraćnom postupku dobrovoljne likvidacije dva preduzeća u kojima je Opština imala osnivačkog kapitala - “ Budva holding” i “WTE Mediteran”.

Budva holding je firma koja je osnovana prije sedam godina, kako joj je na upravlajnje dato petanestak atraktivnih zemljišnih kompleksa u vlasništvu Opštine, vrijednih desetine miliona eura, koje je trebala da kroz animiranje inostrnih investitora da valorizuje izgradnjom turističkih kapaciteta. Nažalost, ni jedan od proklamovanih projekta nije realizovan.

Odlućeno je i da bude ugašena i firma “WTE Mediteran” koja je gazdovala postrojenjem za desalinizaciju na rtu Zavala.

Bonus video: