Kestner prodaje plac za dva miliona eura

Kestner prodaje plac na rtu preko puta “Maestrala"
252 pregleda 17 komentar(a)
plac Pržno, Srećno Kestner, Foto: Vuk Lajović
plac Pržno, Srećno Kestner, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.05.2015. 18:09h

Srećko Kestner, jedan od aktera duvanske afere na Balkanu i nekadašnji poslovni partner srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, prodaje plac naspram hotela “Maestral” na rtu Šikov krš za dva miliona eura.

Kestner, vlasnik parcele od 1.165 kvadrata, koja se strmo spušta ka moru na samoj raskrsnici , kada se sa Jadranske magistrale skreće ka Pržnu, prodaje kvadrat zemlje po astronomskoj cijeni od 1.700 eura.

Da je plac na prodaju, vidno je svakome ko kolima prolazi Jadranskom magistralom, jer je oglašen ne samo na velikom bilbordu, koji je tik uz sami ulaz na plac, već je i na metalnoj ogradi puta, okačena pet metara duga reklama.

Kestner je plac, koji je u kastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine upisan na katastarskoj parceli 502 KO Sveti Stefan, kupio prije deceniju od mještana, ali je tek prije dvije sedmice, preko svog ovlašćenog zastupnika predao zahtjev u opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, što je prvi papir u proceduri dobijanja građevinske dozvole.

Na tom lokalitetu, kako stoji i na velikom bilbordu, planirana je izgradnja luksuzne vile.

Opština još nije pozivitivno odogovorila na Kestnerov zahtjev, ali imajući u vidu da na placu ne postoji nikakav teret, te da je ovo područje “pokriveno” planskim dokumentima, po svoj prilici će mu izaći u susret. Kompletiranje papira jedan je od načina koji se trenutno primjenjuje prilikom kupoprodajnih transakcija, jer bogati kupci su se “opekli”, te prilikom kupovine zahtijevaju da je zemljište “potpuno čisto”, bez tereta, hipoteka, te da se na njemu može graditi.

Da je plac na prodaju, “Vijesti” su juče provjerile pozivom na označeni broj, gdje je rečeno da je cijena dva miliona eura, ne navodeći ime prodavca.

Šipkov krš je trenutno jedno od najatraktivnijh lokaliteta na budvanskoj rivijeri, gdje je u proteklih pola godine počela izgradnja nekoliko vila. Riječ je o rtu, nekih sto metara vazdušne linije od “Maestrala” na samom početku uvale Pržno, sa koga se pruža nevjerovatan pogled, gdje je aktuelnim planskim dokumentima predviđena izgradnja turističkih objektaka visoke kategorije, kao i rezidencijalnog kompleksa vila.

Osuđivan u Njemačkoj za šverc cigareta

Ime Srećka Kestnera godinama se vezivalo za šverc cigareta. Uhapšen je 31. jula 2012. na graničnom prelazu kod Bosanske Gradiške, po Interpolovoj potjernici kojom ga je potraživao NCB Visbaden jer je prekršio njemački zakon o trgovini. Zemaljski sud u njemačkom gradu Hof u novembru 2012. godine osudio ga je na godinu i po zatvora uslovno, zbog šverca cigareta. Pored uslovne kazne, Kestner je kažnjen i sa 30.000 eura, prenio je tada njemački list “Augsburger allgemeine”.

Kestner je, objavili su tada njemački mediji, prethodno priznao krivicu i objasnio da je organizovao transport cigareta iz Holandije preko Njemačke za Crnu Goru i da je za to dobio 12.000 dolara. U Sudu tokom njegovog svjedočenja nije pomenut nijedan saučesnik. Ranije je premijera Mila Đukanovića označavao kao čovjeka pod čijim patronatom su švercovane cigarete tokom 90-ih.

Bonus video: