Konkurs za dodjelu tri stipendije za magistarske studije u Francuskoj

Iz ambasade Francuske istakli su da će stipendije biti dodjeljene na osnovu uspjeha kandidata
184 pregleda 0 komentar(a)
Francuska, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Francuska, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2015. 17:05h

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske, posredstvom Francuske Ambasade u Crnoj Gori, nudi godišnje stipendije za Master II studije, frankofonim studentima iz Crne Gore koji žele da nastave svoje obrazovanje u Francuskoj, saopšteno je iz Ambasade Francuske u Crnoj Gori

"Prijave studenata koji se obavezuju da po završetku studija obave i stručnu praksu u Francuskoj, u periodu od godinu dana, biće sa posebnom pažnjom pregledane, u skladu sa mogućnostima koje nudi bilateralni sporazum o mobilnosti mladih, potpisan 1. decembra 2009. godine između Vlade Francuske i Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju..

Tri stipendije će biti dodijeljene za upis na master II za školsku godinu 2015-2016.

Iz ambasade Francuske dodaju da će stipendije biti dodjeljene na osnovu uspjeha kandidata.

"Najviše pažnje biće posvećeno već ustanovljenoj saradnji , ali će se takođe uzeti u obzir i prijave za druge smjerove i univerzitete.

Viši institut za ekonomiju i menadžment, Univerzitet Nica Sofija Antipolis, smjer "Ekonomija/Menadžment", Master II "Ekonomija/Menadžment"

Odsjek za obuku i istraživanje (UFR) Pravo i političke nauke, smjer "Političke nauke", Univerzitet Nica Sofija Antipolis, Master II "Politička stručnost i javni poslovi"

Odsjek za obuku i istraživanje (UFR) Pravo i političke nauke, smjer "Pravo", Univerzitet Nica Sofija Antipolis, ili Odsjek za obuku i istraživanje, Institut za pravo mira i razvoja pri Univerzitetu Nica Sofija Antipolis, Master II "Međunarodno javno i privatno evropsko pravo" ili Master II "Evropsko poslovno pravo"

Univerzitetski stručni institut za turizam, Nica, Azurna obala, smjer "Turizam", Univerzitet Nica Sofija Antipolis, Master II "E-turizam"

Fakultet za francusku književnost pri Univerzitetu "Fransoa Rable" u Turu, smjer "Književnost"

Univerzitetu u Strazburu, Fakultet za francusku književnost smjer "Nauka o jeziku" ili Fakultet za jezike "Didaktika jezika"

Politehnički institut u Grenoblu, odsjek "Nauka i tehnologija.

Iz ambasade su istakli da kandidati treba da ispunjavaju sljedeće kriterijume:

- da imaju završeno visoko obrazovanje u trajanju 4 godine (Master I, 240 ECTS)

- da posjeduju visok nivo znanja francuskog jezika (diploma DELF B2),

- da imaju crnogorsko državljanstvo i da nikada nisu studirali na duži period (9 mjeseci ili više) u Francuskoj

Potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju, na francuskom i crnogorskom jeziku:

-CV - motivaciono pismo

- diplomu o završenom visokom obrazovanju u trajanju od 4 godine, ili više (oblast u skladu sa zahtjevom za nastavak studija na Master II).

- spisak ocjena i uvjerenje o položenim ispitima sa poslednje godine studija

- diplomu DELF B2 ili više

- kopiju crnogorske lične karte ili pasoša

- prijavu.

"Kandidati koji se prijavljuju za Univerzitet u Strazburu obavezno moraju priložiti predlog istraživačkog rada (otprilike na 10 stranica). Kandidati će biti izabrani na osnovu dostavljene dokumentacije, kao i na osnovu razgovora sa komisijom (ponedeljak, 15. jun) koju čine: jedan predstavnik Francuske ambasade jedan predstavnik Francuskog instituta Crne Gore jedan predstavnik Univerzitet Nica Sofija Antipolis jedan predstavnik Ministarstva prosvjete Crne Gore dva predstavnika Univerziteta Crne Gore Predstavnici Univerziteta u Turu, Strazburu, Politehničkog Instituta u Grenoblu će biti konsultovani u vezi sa konačnim izborom stipendista. Stipendije se dodjeljuju za period od 10 mjeseci, odnosno za jednu školsku godinu (septembar 2015 - jun 2016). Stipendije pokrivaju troškove upisa, zdravstvenog osiguranja, smještaja i hrane. Kandidati treba da dostave dokumentaciju Odjeljenju za saradnju i kulturu Francuske ambasade, najkasnije do 5. juna 2015. godine", rekli su iz ambasade Francuske.

Bonus video: