U Nikšiću počela gradnja zgrade za interno raseljene i socijalno ugrožene

Zgrada se nalazi u Bistričkom naselju, a gradi se u okviru projekta Regionalni stambeni program, a sredstva su obezbijeđena posredstvom Razvojne banke Savjeta Evrope
210 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2015. 10:36h

Izgradnja zgrade u Nikšiću sa 62 stambene jedinice za potrebe raseljenih i interno raseljenih lica, kao i lica u stanju socijalne potrebe počela je danas.

Vrijednost radova, koji će biti završeni za godinu, je oko 2,6 miliona eura.

Početak radova ozvaničili su predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

"Zgrada za raseljena lica se radi donatorskim sredstvima obezbjeđenim preko Ministarstva rada i socijalnog staranja u iznosu oko dva miliona eura, uz učešće Opštine koja je obezbijedila zemljište i komunalije u vrijednosti od 600.000 eura", kazao je Grbović.

Zgrada se nalazi u Bistričkom naselju, a gradi se u okviru projekta Regionalni stambeni program, a sredstva su obezbijeđena posredstvom Razvojne banke Savjeta Evrope.

Prema riječima Kovačević vrijednost Regionalnog stambenog projekta je 27 miliona eura a zgrada u Nikšiću je prva koja je počela da se radi. U sklopu pomenutog projekta biće izgrađen Dom za stare u Pljevljima, zgrada sa 120 stambenih jedinica u Podgorici i zgrada sa 62 stana u Herceg Novom.

"Opština Nikšić je bila veoma brza i prva je u Crnoj Gori dala lokaciju za interno raseljena i raseljena lica. U toj zgradi biće jedan broj stanova i za socijalne slučajeve iz opštine Nikšić", kazala je Kovačević.

Izvođač radova je nikšićka firma "LD Gradnja".

Prema riječima Kovačević Crna Gora će u junu biti domaćin velike donatorske konferencije od koje očekuju dodatnih 13 miliona eura, a sredstva bi bila iskorištena za potrebe ljudi koji su u stanju socijalne zaštite.

U sklopu Regionalnog stambenog projekta planiran je i Dom za stare u Nikšiću koji će se nalaziti pod Trebjesom, na mjestu bivše kasarne, a vrijednost radova je preko dva miliona eura.

"Mislim da je dobro da i Nikšić ima Dom za stare imajući u vidu da se veliki broj Nikšićana sada nalazi u Risnu. Pri kraju smo realizacije placa na kome će se graditi zgrada za penzionere i stanovi za zaposlene u lokalnoj samoupravi i određenim ministarstvima", kazala je Kovačević.

Riječ je o placu koji se nalazi u centru grada i koji je u vlasništvu nekadašnjeg Autoprevoznog preduzeća.

"Nadamo se da će Vlada u četvrtak donijeti konačnu odluku da obezbijedimo jedan dio sredstava koja su potrebna za kompezaciju za tu lokaciju i odmah ćemo krenuti u realizaciju izgradnje stambenih zgrada za penzionere i jednog broja zaposlenih", kazala je Kovačević.

Istakla je da Opština Nikšić zaslužuje punu podršku ministarstva na čije je čelu i dodala da je u planu otvoranje jednog broja Dnevnih centara za stare, za koje bi lokalna uprave obezbijedila prostor a resorno ministarstvo, preko Centra za socijalni rad, neophodna sredstva za adaptaciju.

Galerija

Bonus video: