Bošković obećao đacima da će učiniti sve da Dabanović vrati na posao

Maturanti i učenici trećeg razreda Medicinske škole danas nijesu prisustvovali nastavi i najavili su da neće ići na časove dok se profesorica Dabanović ne vrati na posao. Oni su i za sjutra u 9 sati najavili protest ispred Medicinske škole
167 pregleda 0 komentar(a)
učenici Medicinska protest, Foto: Vijesti online
učenici Medicinska protest, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 25.05.2015. 11:41h

Ministar prosvjete Predrag Bošković obećao je maturantima i učenicima trećeg razreda Medicinske škole da će se lično založiti da se profesorica Verica Dabanović vrati na posao do kraja školske godine.

Dabanović je dobila otkaz zato što je na maturskoj večeri podigla uvis obnaženu nogu.

"Ministar prosvjete Predrag Bošković razgovarao je sa predstavnicima učenika Medicinske škole vezano za raskid Ugovora o nastavi u dopunskom radu za nastavu sa Vericom Dabanović. Tokom razgovora ministar im je saopštio da će razgovarati sa nastavnicom i direktorom škole, nakon čega će se donijeti odluka o narednim koracima uzimajućki u obzir daje obrazovanje učenika na prvom mjestu i da oni ne tzreba da ispaštaju zbog odluka bilio profesora bilo Ministarstva", saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva prosvjete.

Maturanti i učenici trećeg razreda danas nijesu prisustvovali nastavi i najavili su da neće ići na časove dok se profesorica Dabanović ne vrati na posao. Oni su i za sjutra u 9 sati najavili protest ispred Medicinske škole.

Učenici su saopštili portalu Vijesti da im je Bošković rekao da će razgovarati sa direktorom Medicinske škole Branimirom Kostićem i profesoricom Dabanović kako bi se riješio problem.

"Obećao nam je da će učiniti sve da se profesorica vrati na posao do kraja školske godine. Mnogi od nas su uzeli stručni ispit kod profesorice Verice i želimo da ga kod nje polažemo. Ne slažemo se sa tim da ona treba da ostane na poslu samo do kraja školske godine. Učenici sa treće godine žele da im Vera predaje i naredne godine. Ministar nam je rekao da ne može da obeća da će profesorica raditi i naredne školske godine", prepričali su učenici razgovor sa Boškovićem.

Oni su kazali da će insistirati na tome da Dabanović predaje i naredne godine u Medicinskohj školi.

"Od našeg zahtjeva nećemo odustati. Nastavićemo proteste u krugu škole", saopštili su učenici.

Maturanti i učenici trećeg razreda srednje Medicinske škole iz Podgorice, njih oko 50, jutros u 8 sati stiglo je ispred Ministarstva prosvjete da iskaže revolt zbog uručenog otkaza njihovoj profesorici Verici Dabanović.

Direktor škole Branimir Kostić kazao je da je profesorica dobila otkaz, jer je "snimljena fotografija u neprimjerenoj pozi za prosvjetne radnike". On smatra da "neprimjerena poza nastavnika" predstavlja "negativan primjer učenicima" i da je "nanijela štetu ugledu Medicinske škole".

"Ne možemo da vjerujemo zbog čega je profesorica Vera dobila otkaz. To nije bilo u školi, već jedna bezazlena stvar koja se dogodila na našoj maturskoj večeri. Neka pitaju nadležni iz Ministarstva prosjete učenike šta je za njih profesorica Vera. Za nas je ona više od profesora - podrška, osoba koja nas uvijek sasluša i ima savjet za nas. Mnogo gore stvari se u školi dešavaju pa ih direktor prećutkuje", pričali su u dahu učenici okupljeni ispred Ministarstva prosvjete.

Dabanovićeva je spoljni saradnik u Medicinskoj školi od devedesetih godina prošlog vijeka.

Oni su, nakon što su prošli centrom Podgorice ispred Ministarstva prosvjete stigli sa transparentima "Vera je naš ponos", "Tijelo zemlji, dušu bogu, srce Veri", "Nema Vere, nema škole. Volimo te", "Mature nema ako nas Vera ne sprema", "Veru vratite da se ne stidite", "Matura buduća i stara Veru podržava", "Verin otkaz, Kostiću na obraz"...

"Profesorici Veri je napravljena velika nepravda. Pitajte bilo koga u školi ko je najbolji profesor i reći će vam da je to Vera. Najviše nas je od svih naučila. Došli smo i ovdje ispred Ministarstva prosvjete da ukažemo na nepravdu koja je napravljena profesorici Veri", rekli su okupljeni učenici.

Bonus video: