Daćete im dozvolu za ubijanje

Posljedica će biti bolesti, prijevremene smrti i trajno zagađivanje životne sredine
132 pregleda 8 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.05.2015. 05:39h

Ekološke nevladine organizacije pozvale su poslanike da ne prihvate izmjene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, o čemu bi trebalo da se glasa naredne sedmice, jer bi one imale katastrofalne posljedice po zdravlje ljudi.

Vlada je u decembra usvojila izmjene tog zakona kojim se rok za pribavljanje dozvole za rad koji je istekao 1. januara ove godine prolongira do 1. januara 2020. godine. Dozvolom se najvećim zagađivačima utvrđuje količina materija i intenzitet njihovog ispuštanja u životnu sredinu.

Kako je objašnjeno iz Vlade, rok za dobijanje dozvole istekao je 2013. podgoričkoj "Deponiji", Svinjogojskoj farmi “Pantomarketa” u Spužu, "Alu-line" iz Mojkovca i podgoričkoj firmi "Fab-live". Rok za dobijanje dozvole u 2014. istekao je podgoričkom "Pro gasu", beranskom "Polieksu”, Željezari i Livnici, dok je KAP-u i Termoelektrani rok istekao u januarau ove godine.

Vladinim predlogom rok za dozvolu za rad glavnim zagađivačima bio bi produžen do 2020. godine

Od tih deset postrojenja, "Deponija", "Fab-live" i "Pro gas" su uspješno izvršili usklađivanje rada svojih postrojenja sa Zakonom i dobili rješenja o izdavanju integrisane dozvole, “Polieks” i Livnica su uklonjene sa spiska, dok je "Alu-line" pod nadležnošću lokalne samouprave. Dok Željezara nije ni predala zahtjev za izdavanje integrisane dozvole, KAP-u i Termoelektrani on je vraćen zbog nepotpune dokumentacije.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović smatra da su svi zagađivači morali da pribave integrisanu dozvolu ili da se zatvore.

“Oni su sasvim svjesno čekali zadnji rok i Vlada im je izašla u susret da im omogući još veće zagađenje i komotno ponašanje kada je u pitanju životna sredina. To je svakako presedan i to pokazuje odnos Vlade prema životnoj sredini i građanima”, kazao je Mitrović.

On tvrdi da država sada nema mehanizme kojim bi kontrolisala zagađenje od rada TE, deponije opasnog otpada, zagađenja vode i vazduha.

“Imali smo zagađenje enormno veće od dozvoljenog u Pljevljima. Šta je država preduzela da zaustavi to bezumlje i trovanje građana? Kako možemo vjerovati državi? To je samo izgovor za dalje zagađenje, za generisanje prihoda i za bezakonje koje vlada i u oblasti energetike i zaštite životne sredine”, smatra Mitrović.

Izvršni direktor “Ozona” Aleksandar Perović tvrdi da bi prolongiranjem roka za pribavljanje integrisanih dozvola Skupština dala "dozvolu za ubijanje” najvećim industrijskim zagađivačima životne sredine.

Perović smatra skandaloznim obrazloženje u kome se navodi da je "Ustavni osnov za donošenje izmjena Zakona sadržan u odredbi člana 16 tačka 5 Ustava, kojim je predviđeno da se zakonom, u skladu sa Ustavom, uređuju pitanja od interesa za Crnu Goru.”

Perović je upozorio poslanike da će biti odgovorni za ono što će uslijediti u narednom periodu, ukoliko omoguće da najveći industrijski zagađivači nastave sa pogubnom praksom i budu kao i do sada iznad zakona.

„Kada budete glasali za prolongiranje ekološke agonije koja za posljedicu ima bolesti, prijevremene smrti, trajno devastiranje i zagađivanje životne sredine, budite svjesni da ste dali ,,dozvolu za ubijanje” onima koji samo brinu o profitu i sopstvenom interesu i da ste još jednom, a možda i za svagda, obesmisli Ustavnu odrednicu ekološke države i izvrnuli ruglu najhumaniju ideju koja vam je bila povjerena na valorizaciju“, poručio je poslanicima Perović.

Perović: Partijski i privatni interesi važniji od zdravlja

Perović tvrdi da ne postoji nijedan razuman ili prihvatljiv razlog zbog čega se nije primjenjivao važeći Zakon u dijelu inspekcijskog nadzora i kaznenih mjera.

„Sa razlogom sumnjamo da se radi o političkim pritiscima na nadležne institucije, kojima i inače upravljaju partijski kadrovi i da će upravo uskopartijski interesi biti presudni i tokom rasprave u plenumu, a sigurni smo i prilikom glasanja o izmjenama. Jasno je da se ovakvo rješenje ne donosi zbog javnog, već isključivo zbog privatnog interesa onih struktura koje upravljaju ili su dio vlasničke strukture najvećih industrijskih zagađivača, gdje spadaju TE, KAP, Toščelik“, rekao je Perović.

Bonus video: