Računare u ruke, kreda je prošlost

Pljevljak Strahinja Jakić vođa je tima koji je godinu radio na izumu meteorološke solarne vjetrenjače, za koju su dobili prvu nagradu
359 pregleda 3 komentar(a)
Strahinja Jakić, Foto: Damira Kalač
Strahinja Jakić, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 24.05.2015. 19:51h

Pljevljak Strahinja Jakić vođa je tima koji je na nedavnom Sajmu pronalazača osvojio prvu nagradu za inovativno rješenje meteorološke solarne vjetrenjače.

Maturant Srednje stručne škole na takmičenju je bez razmišljanja pomogao i konkurentskom timu, jer, kako tvrdi, ako ljude iz struke ne cijenite - s kim ćete da sarađujete.

On je “Vijestima” pojasnio da prenosiva meteorološka stanica daje trenutne podatke o meteorološkim mjerenjima:

“Naš projekat daje mogućnost za priključenje mnogih senzora koji će pokazivati različite podatke. Napaja se pomoću alternativnih izvora energije i tu imamo solarni fotonaponski panel. Taj napon se sabira u akumulacionu bateriju koja se nalazi unutra“.

Ispričao je da je tim na realizaciji izuma radio godinu i da su morali da vladaju znanjem iz elektronike, telekomunikacija, programiranja, računarskih mreža, bežičnog prenosa, zaštite podataka...

Posebno je ponosan što su koristili reciklirane materijale:

“Ofarbali smo flašu od razrjeđivača i u nju smjestili upravljačku elektroniku naše vjetrenjače“.

Tim je na Sajmu predstavio još dva projekta - daljinsko upravljanje uređajima u domaćinstvu i solarni programabilni semafor.

Strahinja završava smjer elektrotehničar računara. U kućnoj laboratoriji, na koju je posebno ponosan, popravlja računare, ali i elektronska kola. Opremanje laboratorije pomažu roditelji.

“Dok nisam počeo da dobijam nagrade, oni su mislili da će me ubiti struja. Iako elektroničari rade sa niskim naponima, i kod njih može malo da zadimi, ali je manje opasno nego kod energetičara, koji rade sa visokim naponima“.

Za elektroniku, telekomunikacije, računare... se interesuje od malena. Kao dječaka od pet, šest godina, zanimalo ga je, kaže, kako vidimo sliku na televizoru, kako čujemo radio-talas, kako se uspostavlja telefonski poziv... Odgovore je tražio u knjigama.

Kada je došlo vrijeme upisa u srednju školu, razmišljao je o podgoričkoj Elektrotehničkoj školi. Ostao je u Pljevljima, zahvaljujući glasinama da u Srednjoj stručnoj školi predaje “mag za elektroniku i telekomunikacije“ - Vladica Avramović.

Avramović je Strahinju u drugom razredu uključio u elektro-računarsku sekciju. Od tada, njihov tim sa takmičenja ne dolazi bez diplome.

Za Strahinju je posebno važna ova posljednja, jer je njegovo srednjoškolsko obrazovanje završeno na najbolji mogući način.

“To nije elektro škola, to je Srednja stručna škola i pored elektrotehnike, u školi postoje obrazovni profili mašinstva, ekonomije, marketinga, prava... Zamislite kad mi sa 60 učenika, iz ta dva odjeljenja elektro struke, postižemo ovakve rezultate“.

Od profesora očekuje da više koriste računare, umjesto što i dalje “predaju po sistemu krede i table“.

“Đacima čas treba učiniti zabavnim. Meni nije monotono, jer ja povežem to što profesor priča i zamislim kako to radi. Ali, takav čas je monoton za đake koji nemaju predstavu o čemu profesori govore“.

Mladima preporučuje da upisuju stručne škole, jer im one pružaju stručna znanja i omogućavaju im da rade i bez fakulteta. Ponosan je i na učenike škole sa mašinskog smjera, koji su na nedavnom takmičenju iz mehatronike osvojili 2. i 3. mjesto.

Strahinja se raduje dolasku u Podgoricu, gdje će upisati Elektrotehnički fakultet.

“Sve ovo ne radim iz hobija, ovo je budući poziv, zahvaljujući kojem ću sigurno prehraniti porodicu. Od nas 30 iz odjeljenja, samo ja upisujem ETF. Zar nije žalosno da se četiri godine mučite da naučite elektroniku, a onda upišete pravo, ekonomiju...“.

Punjač za pola sata napuni mobilni telefon

San svakog vlasnika pametnog mobilnog telefona je punjač koji će uređaj napuniti što brže.

Strahinja tvrdi da ima jedan takav i da ga je sam napravio. Njegov punjač telefon može da napuni za pola sata.

“Tu smo inovaciju željeli da predstavimo na Sajmu ove godine, ali kako bi nam trebalo 30 minuta za prezentaciju, jer toliko traje punjenje, odustali smo od te ideje“.

Drugi projekti na kojima Strahinja radi mogu se vidjeti na stranici strajo.wix.com/elektronika.

Ministar prosvjete bi trebalo bar da stavi prst na čelo

U Crnoj Gori je više od 40 gimnazija i srednjih škola, ali samo 8 je učestvovalo u takmiičarskom dijelu Sajma mladih pronalazača.

Profesorica u podgoričkoj Elektrotehničkoj školi i predsjednika Inženjerskog pedagoškog foruma Aleksandrina Vujačić ocijenila je da je takav bilans, najblaže rečeno, sramota, posebno kada se uzme u obzir činjenica da su organizatori ove manifestacije maksimalno profesionalno i na vrijeme odradili svoj posao. Ona smatra da bi zbog takvog bilansa, "ministar prosvjete trebalo da stavi prst na čelo".

"Ovo je bila sjajna šansa za promociju srednjeg stručnog obrazovanja i trebalo ju je bolje iskoristiti. Da nisam lično dobila obavještenje o takmičenju, vjerovatno bih i ja sada, umjesto sa zlatnom medaljom u rukama, ovu manifestaciju gledala u vidu priloga na TV dnevniku. Čestitam svima koji su stisnuli petlju i izašli u javnost sa svojim malim i velikim idejama. Inženjerski pedagoški forum je već "notirao" patente koje će pokušati da afirmiše kroz svoje buduće projekte", kazala je ona.

Vujačić je sa Avramovićem predvodila tim pljevaljske škole, čija je inovacija proglašena za najbolju. Pored Strahinje, članovi pobjedničkog tima su i Dušan Milić, Radmila Vučetić, Nikolina Jelovac, Vladimir Borović, Ajdin Karović, Dževad Čuturić, Dragić Đaković, Aleksandar Beljkaš, Dimitrije Ćaćić, Bojan Anđić, Ensar Vilić.

Bonus video: