Euromost: Od početka godine Crnu Goru napustilo 4.600 građana

"Jutrost smo od 4 do 5.30 časova evidentirali tri puna autobusa sa porodicama, što je manji broj autobusa naspram prošle subote"
0 komentar(a)
iseljavanje sa sjevera, Foto: Euromost
iseljavanje sa sjevera, Foto: Euromost
Ažurirano: 23.05.2015. 13:31h

Za manje od mjesec dana Crnu Goru je napustilo 1.100 građana, tvrde u nevladinoj organizaciji Euromost.

Kako se navodi u saopštenju te NVO, od početka godine do danas je 4.600 građana napustilo Crnu Goru i uputilo se prema državama EU.

"Euromost je sa svojim aktivistima i ove nedjelje propratio odlazak naših građana sa autobusima u srijedu i danas gdje smo evidentirali manji broj građana koji je otputovao prema državama EU naspram prošle nedjelje, tako da smo u srijedu evidentirali samo jedan autobus i jedan kombi koji je iz pravca Bijelog Polja došao prazan i u Rožajama preuzeo pet porodica ili oko 20 građana i odvezao ih prema Novom Pazaru i dalje prema državama EU".

Iz Euromosta navode da su u srijedu evidentirali u popodnevnim časovima autobus koji je bio poluprazan, te da ne znaju da li sada građane primaju na drugim mjestima zbog velike medijske pažnje. Tvrde da su ih vozači molili da ih ne fotografišu jer se putnici ljute.

"Jutrost smo od 4 do 5.30 časova evidentirali tri puna autobusa sa porodicama, što je manji broj autobusa naspram prošle subote, gdje smo primjetili da nema autobusa koji su bili prošle subote, što govori da je moguće da je ove nedjelje smanjen broj odlaska građana sa sjevera Crne Gore prema državama EU".

Iz Euromosta dodaju da pokušavaju da dodju i do zvaničnih podataka koliko se građana Crne Gore prijavilo za azil u ovoj godini.

"Zbog čega smo se obratili Njemačkoj ambasadi u Podgorici, gdje nijesmo dobili odgovor, takođe delegacije EU u Podgorici, gdje su nam odgovorili da je taj broj povećan ali nam takođe nijesu prosijedili njihov broj. Očekivali smo da će predstavnici Vlade Crne Gore izaći sa njihovim zvaničnim podacima, gdje isti i dalje ne objavljuju njihove zvanične podatke, sem izjava njihovih predstavnika da se ne slažu sa podacima NVO. Prema nezvaničnim informacija iz prihvatnih centara za azil koje smo dobili od naših građana taj je broj veliki, zbog čega planiramo ako uspjemo da obezbijedimo sredstva da dva naša predstavnika obiđu prihvatne centre za azilante u Njemačke u gradovima Hanover, Goslar i Braunšvajg gdje bi razgovarali sa nadležnim u tim prihvatnim centrima za azil".

Iz Euromosta navode da bi razgovarali i sa našim građanima koji su u tim prihvatnim centrima.

"Tim povodom ćemo u ponedeljak poslati poziv predsjedniku skupštine Bijelog Polja, ujedno pozivamo i ministra vanjiskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića da isti odredi i svoje predstavnike, da svi zajedno vidimo koliko se građana sa sjevera prijavilo za azil u ova tri grada, da vidimo kako žive naši građani i u kakvim uslovima se smještaju", navodi se u saopštenju Euromosta.

Bonus video: