Obradović: Od mnogobrojnih fabrika ostale su ruševine

Od mnogobrojnih fabrika, ostale su kaže Obradović samo ruševine
75 pregleda 11 komentar(a)
Novica Obradović, Demokrate, Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Novica Obradović, Demokrate, Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 23.05.2015. 12:53h

Razni vladari su vladali ovim prostorima. U Polimlje su dolazili i mnogi osvajači. Svi su oni ostavili trag da su nekada bili tu. Jedni su gradili vojne utvrde. Tokom srednjeg vijeka građeni su velelepni manastiri. Drugi su projektovali gradsko jezgro i glavnu ulicu po ugledu na evropske metropole, da bude široka, pregledna, sa pogledom koji se pruža na gorje sa oba kraja ulice. Bilo je vlasti i prije ove. Tada su se gradile: fabrike, hoteli, škole, bolnice... Ulice su bile uređene, bez „udarnih rupa“. Znalo se gdje može da se izgradi zgrada, koji su uslovi da bi se dobila dozvola za izgradnju kuće ili poslovnog objekta. Međutim, nova vlast je donijela nova pravila, kazao je Novica Obradović član Koordinacionog odbora Demokratske Crne Gore.

"Gradski parkovi više nisu mjesta na kojima treba da se igraju naša djeca. Pogled iz glavne ulice više se ne pruža na brdo Jasikovac na kom se nalazi spomen kompleks Sloboda koji svjedoči o našoj slavnoj istoriji. Umjesto u „Slobodu“ građani Berana će u buduće gledati u novi „elitni“ stambeno poslovni objekat. Izgrađen je u parku, koji je nazvan Cvijetni jer su nekada neki odgovorni ljudi smatrali da bi cvijeće trebalo da bude ukras našeg grada, umjesto mirisa cvijeća osjetićete miris roštilja iz „privremenog objekta“ koji je tu umjesto cvijeća „nikao“. Nakon što je požar uništio zgradu hotela Evropa, prije Drugog svjetskog rata, ukras glavne ulice, obijesni lokalni moćnici su promijenili gabarite i na istom mjestu izgradili novi objekat koji remeti liniju u kojoj su izgrađene sve zgrade u tom redu" rekao je Obradović.

Od mnogobrojnih fabrika, ostale su kaže Obradović samo ruševine. Hale u kojima se nekada odvijala proizvodnja danas su napuštene ili su pretvorene u prodavnice šrafovske robe. Nekada su autobusi odvozili hiljde radnika do firmi u kojima su radili i čekali da ih po završetku posla vrate kući. Danas, kada fabrika više nema, autobusi odvoze hiljade njihovih potomaka u jednom pravcu. Daleko od zemlje predaka, od grada u kom su odrasli, u neke strane zemlje, kod nekih nepoznatih ljudi, ne bi li tamo uspjeli da zarade koru hljeba.

"Grad je devastiran nekontrolisanom gradnjom. U jednom trenutku je pretvoren u veliku deponiju. Hiljade Beranaca su trovani vodom iz gradskog vodovoda. Umjesto da slavu našeg grada pronose sportisti, godinama u nazad o Beranama najčešće možete da čitate u crnoj hronici. Hala sportova, objekat u kom su stasavali istaknuti beranski sportisti, danas stoji urušena i slikovito govori o stanju u kom se naše društvo nalazi."

"Demokrate smatraju da je konačno došlo vrijeme za promjene. Vrijeme u kom treba da neki novi stručni pojedinci, čistih biografija, koji se bave politikom zbog građana i države, a ne zbog sebe i sopstvenih interesa, zaustave vještačke podjele i rade na stvaranju moderne, prosperitetne i bogate države" zaključio je Obradović

Bonus video: