Privode se kraju pripremni radovi na postavljanju podvodnog elektro-kabla u Boki

Posao obavlja podgorička firma "Televex", a dio podvodnih radova obavila je komapnija "Aqvanaut" Danila Mijajlovića
73 pregleda 0 komentar(a)
Radovi na Opatovu, Foto: Siniša Luković
Radovi na Opatovu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.05.2015. 12:50h

Pripremni radovi na postavljanju novog podmorkog 35-kilovoltnog elektro-kabla u Boki Kotorskoj, na relaciji rt Opatovo - rt Sveta Nedjelja, privode se kraju.

Posao obavlja "Elektrodistribucija Tivat", a novi 35kV kabal dugačak je 532 metra i prečnika je provodnika 240 mm.

Njegovim postavljanjem na potezu izumeđu rta Opatovo na tivatskoj i rta Sveta Nedjelja na hercegnovskog strani ulaza u tjesnac Verige, omogućiće se rezervno napajanje Bijele i Morinja, a u slučaju havarija, i dijela Tivta i Herceg Novog.

Vrijednost ove investicije iznosi oko 250 hiljada eura.

U sklopu ovog projekta rekonstruisana su postojeća 35 kV rasklopna postrojenja za prelazak sa vazdušnog voda na podvodni na oba kraja kabla, to jest u obje kule – na Opatovu i na Svetoj Nedjelji, je postavljenja visokonaponska oprema kao i zaštitni anker blokovi na obali i u moru.

Posao obavlja podgorička firma "Televex", a dio podvodnih radova obavila je komapnija "Aqvanaut" Danila Mijajlovića.

"Kabl "Opatovo - Sveta Nedjelja" zamijeniće stari , koje je postavljen prije pola vijeka, a koji posljednjih godina nije bio u funkciji. Sve je pripremljeno za polaganje kabla što je posjlednja faza ovog projekta. Dakle, u toku su završni radovi kao preduslov za polaganje kabla koje je planirano za petak 22.maj ukoliko vremenski uslovi dozvol", rečeno je "Vijestima" iz Direkcje za odnose sa javnošću EPCG.

Bonus video: