TAA negirala Kovinića: Treba li da vjerujemo državnom organu ili da gledamo u pasulj?

TAA je prethodno Opštinu Tivat prozvala da je neosnovano oslobađajući „Dana Komerc“ dadžbine za tih 955 kvdarata, gradski budžet oštetila za najmanje oko 152 hiljade eura
508 pregleda 5 komentar(a)
List nepokretnosti po kome je Opstina 2013 radla obracun komunalija Dana Komercu, Foto: Siniša Luković
List nepokretnosti po kome je Opstina 2013 radla obracun komunalija Dana Komercu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.05.2015. 11:55h

NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA) odbacila je danas tvrdnje vlansika kompanije „Dana Komerc“ Snežana Kovinića da je obračun komunalija za veliku stambeno-poslovnu zgradu koju ta firma gradi u Ulici palih boraca u centru Tivta, urađen pravilno jer mu je obračunato umanjenje za ukupno 955 kvadrata „postojećih poslovnih objekata“ .

TAA je prethodno Opštinu Tivat prozvala da je neosnovano oslobađajući „Dana Komerc“ dadžbine za tih 955 kvdarata, gradski budžet oštetila za najmanje oko 152 hiljade eura.

Kovinić je to negirao pokazujući list nepokretnosti iz jula 2012 u kome je na spornoj parceli evidnetirano postojanje tri poslovna objekta - supermarketa površine 521 kvadrat, te dva magacina od 193 i 238 kvadrata.

„Sve što je TAA iznijela zasnovano je na neosporivim i važećim dokumentima: ugovoru (sa obračunom naknade za komunalije) između Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat i investitora, Dana Komerc te podacima lista nepokretnosti br. 337 koji se nalazi na sajtu državnog organa Uprave za nekretnine. U tom listu nepokretnosti jasno stoji da je na parcelama 2285/1, 2285/2, i 2285/3 KO Tivat upisan samo jedan objekat, površine 238 m2, (a poslovnog prostora od 227 m2), i u rubrici „Tereti“ jasno stoji da isti „nema dozvolu“. Treba li da vjerujemo podacima državnog organa, ili da gledamo u pasulj? A ako neko ima dokaze da UZN loše vodi svoju dokumentaciju, i mijenja podatke bez zakonskog osnova, neka to i pokaže, i pokrene odgovarajuće procedure.”- poručio je juče Mirko Kovačević iz TAA Koviniću, pitrajući ovoga zašto on pokušava dematnovati TAA, u ime bivšeg gradonačelnik Dragana Kankaraša (DPS) koga je ta NVO označila kao glavnog krivca za aferu “Komunalije”.

Kovačević je podvukao da je Kovinić prethodnog dana, pokušavajući da dematuje TAA, novinarima pokazao i list nepokretnosti od 9. jula 2013. “koji pokazuje ono što pokazuju i sadašnji podaci UZN – da je na parcelama upisan samo jedan objekat, da je površina poslovnog prostora 227 m2, i da objekat nema dozvolu.”

“A podaci iz tog lista nepokretnosti, od 09. jula 2013., bili su važeći kad je potpisan ugovor o naknadi za komunalije između Direkcije za investicije i razvoj i investitora, firme “Dana Komerc”, dana 28. avgusta 2013. A ipak, u obračunu tog ugovora stoji da je “postojeća površina poslovnog prostora” 955 m2 ! Treba li ovdje ikakav komentar", istakao je Kovačević.

On je podsjetio da je nekadašnji supermarket na ovom placu do temelja izgorio još 2006, pa se postavlja pitanje kako je on kao navodno postojeći, mogao egzistirati u listu nepokretnosti iz 2012 kojim raspolaže Kovinić.

“Ovo je vrlo važno pitanje jer u Odluci o naknadi za opremanje građevinskog zemljišta Opštine Tivat jasno piše, u članu 13: „Naknada za stambene i poslovne objekte u slučaju kad investitor ruši postojeći i gradi novi objekat ili rekonstruiše stari objekat, obračunava se za razliku u površini objekta koji se gradi i objekta koji se ruši odnosno rekonstruiše, ukoliko se utvrdi da je objekat građen sa građevinskom dozvolom.” Naglašavam: “ruši postojeći i gradi novi objekat”. U ovom slučaju nije bilo rušenja nikakvog postojećeg objekta. Postojalo je skoro 10 godina samo prazno zemljište. A prije toga montažni objekat koji je izgorio u požaru.”- istakao je Kovačević dodajući da je u slučaju zgrade “Dana Komerca” indikativno i to da do danas na sajtu Opštine Tivat nije objavljena građevinska dozvola koja je po Kovačeviću, investitoru morala biti izdata nakon januara 2014. godine.

“Na kraju, javno pozivamo Dragana Kankaraša da se ne krije iza investitora, kao dijete iza majčine suknje, nego neka sam izađe u javnost i odgovori! Do sada je sigurno shvatio da mi u TAA s velikom pažnjom i zadovoljstvom pratimo sve njegove izjave i objašnjenja. Bruka je i sramota da jedan takav pravnik nema hrabrosti da se sam brani. I to ne samo pravnik, nego jedan bivši gradonačelnik i predsjednik suda", zaključili su iz TAA u odgovoru na tvrdnje Snežana Kovinića i “Dane Komerc”.

Bonus video: