Nagrade za najbolje inovacije učenicima i studentima

“Za najoriginalnije inovativno rješenje: Meteorološku solarnu vjetrenjaču, nagradu su osvojili učenici Srednje stručne škole iz Pljevalja, a za najkompleksnije inovativno rješenje: Zaštitu za električni šporet sa staklenom pločom, nagradu su osvojili učenici Srednje mješovite škole Mladost iz Tivta", kaže se u saopštenju
90 pregleda 0 komentar(a)
Sajam mladih pronalazača, Foto: Luka Zekovic
Sajam mladih pronalazača, Foto: Luka Zekovic
Ažurirano: 18.05.2015. 16:54h

Crnogorski učenici i studenti na današnjem Sajmu mladih pronalazača predstavili su originalne inovacije i pronalaske koji imaju potencijal za široko korišćenje, praktični su, laki za proizvodnju i tržišno opravdani, a najbolji su nagrađeni, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Organizatori sajma su Fondacija Mladi Pronalazači Crne Gore, Centar za stručno obrazovanje, Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, dok je generalni pokrovitelj sajma Crnogorska Komercijalna banka (CKB).

“Na ovogodišnjem petom Sajmu mladih pronalazača Crne Gore u takmičarskom dijelu sa svojim inovativnim rješenjima predstavilo se 18 timova, iz osam srednjih stručnih škola i jedne gimnazije”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako su pojasnili, revijalni dio ove godine uglavnom je rezervisan za starije i u njemu su se predstavili dva tima studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, dva tima studenata sa Mašinskog fakulteta, dvije firme i tim OŠ ”Radojica Perović”.

Iz Ministarstva su saopštili da su se učesnici takmičili u nekoliko kategorija i osvojili vrijedne nagrade.

“Za najoriginalnije inovativno rješenje: Meteorološku solarnu vjetrenjaču, nagradu su osvojili učenici Srednje stručne škole iz Pljevalja, a za najkompleksnije inovativno rješenje: Zaštitu za električni šporet sa staklenom pločom, nagradu su osvojili učenici Srednje mješovite škole Mladost iz Tivta", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, za najbolje tržišno orijentisano inovativno rješenje: Outmenu, nagradu su osvojili učenici Gimnazija "Slobodan Škerović" iz Podgorice, a za najfunkcionalnije inovativno rješenje: HHO generator na vodu, nagradu su osvojili učenici Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja.

Iz Ministarstva su naveli da su ove godine dodijeljene i dvije specijalne nagrade generalnog pokrovitelja-CKB-a.

Za najbolje društveno odgovorno rješenje na temu: Očuvanje životne sredine, dodijeljena je Green -"Bon - bon" kanti za recikliranje papira, učenika Srednje građevinsko - geodetske škola "Inž. Marko Radević" iz Podgorice.

Nagradu CKB-a za najbolje revijalno inovativno rješenje dodijeljena je Mobilnom robotu u WiFi mreži- studenata Elektrotehničkog fakulteta i Mašinskog fakulteta iz Podgorice

Kako se navodi, pobjednik petog Sajma mladih pronalazača je inovativno rješenje Meteorološka solarna vjetrenjača - učenika Srednje stručne škola iz Pljevalja.

“U okviru sajma učenici i studenti predstavili su inovacije i pronalaske koji su originalni, imaju potencijal za široko korišćenje, koji su praktični za upotrebu, laki za proizvodnju, pristupačni i tržišno opravdani”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako su precizirali, za izradu takvih inovacija koristi se znanje iz matematike, mehanike, elektronike, mehatronike, kompjuterskih nauka, ali i hemije, biologije i sličnih disciplina.

“Inovacije mogu biti i jednostavne i komplikovane, sve do mjere do koje su učesnici sposobni da ih izrade”, navodi se u saopštenju.

Iz tog resora precizirali su da inovacije, iznad svega, moraju biti izrađene od strane samih učenika ili studenata, uz pomoć njihovih mentora.

“Cilj ovog projekta jeste motivacija mladih ljudi koji se bave naukom, da realizuju svoje ideje, rješenja i inovacije, kako bi sjutra dali dodatni impuls na putu razvoja”,kaže se u saopštenju.

Bonus video: