Visoko izražena mržnja prema LGBT osobama

"Danas, nakon tri godine, LGBT zajednica se suočava sa činjenicom da je fundametalno pravo na okupljanje urušeno prilikom dvostruke zabrane Akademske šetnje Ponosa u Nikšiću"
55 pregleda 2 komentar(a)
LGBT, gej par, Foto: Shutterstock
LGBT, gej par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 15:53h

U Crnoj Gori je visoko izražena mržnja i netrepeljivost prema djelovanju LGBT pokreta i zato fokus društvene pažnje treba, uz bezbjednost, da bude na obrazovanju, ocijenjeno je iz LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar svim LGBT osobama, prijateljima i saveznicima LGBT zajednice čestitali su Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT).

Kako se podsjeća u saopštenju, prvo javno okupljanje LGBT zajednice održano je upravo tokom obilježavanja IDAHOT dana 2012. godine, u formi protesta ispred turske ambasade u Podgorici.

"Danas, nakon tri godine, LGBT zajednica se suočava sa činjenicom da je fundametalno pravo na okupljanje urušeno prilikom dvostruke zabrane Akademske šetnje Ponosa u Nikšiću", kaže se u saopštenju.

Dodatno, kako navode, u Crnoj Gori je visoko izražena mržnja i netrepeljivost prema postojanju LGBT osoba i prema djelovanju LGBT pokreta.

"Zato fokus, političke, stručne i društvene pažnje, uz bezbjednost treba biti na obrazovanju, na svim nivoima, kako bi se dugoročno popravilo sadašnje stanje", ocijenjeno je iz Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra.

Kako smatraju, implementacija Vladine LGBT strategije mora biti fokus svih nadležnih ministarstava, kako bi se zaista pokazalo kako podrška nije deklarativna, već suštinska za LGBT zajednicu. „U tom procesu uloga i odgovornost Vlade je ključna“.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar će, u cilju obilježavanja IDAHOT dana, tokom predstojeće sedmice sprovesti više aktivnosti.

U ponedjeljak će u LGBTIQ Socijalnom Centru biti održana tribina „Priče izvan četiri zida“, na kojoj će govoriti članovi LGBT zajednice koji su deklarisani u svojim porodicama i u užem okruženju. Govornici će tokom predavanja okupljenima ispričati svoja iskustva procesa deklarisanja.

U utorak će članovi LGBT zajednice organizovati zajedničku akciju doniranja krvi Zavodu za transfuziju krvi Kliničkog centra Crne Gore.

"U sriejdu LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar organizovaće donacije knjiga i publikacija LGBT Foruma Progres bibliotekama svim crnogorskim Univerzitetima kao i srednjim školama na nivou Podgorice", kaže se u saopštenju.

U petak će u LGBTIQ Socijalnom Centru biti održana konferencija za novinare povodom nastavka aktivnosti LGBT zajednice povodom zabrane javnog okupljanja u Nikšiću, kao i planiranih aktivnosti i daljih koraka uslijed, kako se navodi, diskriminacije LGBTIQ osoba u obrazovnom sistemu.

"Veče istog dana, LGBTIQ Socijalni centar, kao završnu aktivnost nedjelje obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, organizovaće žurku za LGBT zajednicu i prijatelje zajednice", navedeno je u saopštenju svije organizacije.

Bonus video: