Herceg Novi: Hotelijeri spremni za sezonu, grad tek počinje pripreme

Za razliku od prethodnih godina, hercegnovski hotelijeri uglavnom su na vrijeme počeli sa pripremama i spremni dočekali prve goste . Većina tih objekata radila je tokom cijele godine, a kratku zimsku pauzu iskoristili su za poboljšanje ponude i dotjerivanje postojećih kapaciteta
68 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi
Herceg Novi
Ažurirano: 17.05.2015. 13:09h

Nešto bolja posjeta, iste cijene ili niže od prošlogodišnjih, i dobre najave karakterišu početak sezone u Herceg Novom gdje boravi 3.531 gost.

I dok turistički poslenici osmišljavaju programe koji će privući goste, gradske vlasti obećavaju uredno snabdijevanje vodom i “sređivanje” grada . Međutom prve turiste dočekalo je neuređeno Šetalište najatraktivniji dio hercegnovskog priobalja, ali i raskopani lokalni putevi duž rivijere jer se još uvijek na pojedinim mjestima izvode radovi na kanalizacionom kolektoru iako je lokalna vlast donijela odluku da raskine ugovor sa izvođačem -turskom kompanijom Ćeltikćoglu. Obećano je da će se raditi u tri smjene kako bi se šetalište i trasa novog kolektora prevukli tankim slojem betona i tako omogućili nesmetan prilaz plažama, ugostiteljskim objektima , ali i šetačima. Malo je vjerovatno da će ti radovi, koji nisu ni počeli, biti kako je obećano, završeni do 15.juna. I plaže su uglavnom neuređene sa prošlogodišnjim boljkama. Na nekoliko plaža izliva se kanalizacija , a joss u vidljive i posljedice nevremena koje je prije nekoliko mjeseci zahvatilo hercegnovsku rivijeru.

Iako u hotelima boravi četiri odsto manje gostiju (801) nego u isto vrijeme prošle godine , dobra popunjenost Instituta Igalo, hotela Delfin i Lighthouse i dobre najave u nekoliko manjih hotela u predsezoni obradovao je sve koji žive od turizma jer je nagovještaj solidne ljetnje sezone. S obzirom na političke i ekonomske okolnosti u okruženju i na globalnom planu, očekivanja turističkih poslenika su na nivou prošlogodišnjih.

Za razliku od prethodnih godina, hercegnovski hotelijeri uglavnom su na vrijeme počeli sa pripremama i spremni dočekali prve goste . Većina tih objekata radila je tokom cijele godine, a kratku zimsku pauzu iskoristili su za poboljšanje ponude i dotjerivanje postojećih kapaciteta.

Institut Dr Simo Milošević u Igalu uz domaće goste, tradicionalno računa i na posjetioce iz Skandinavskih zemalja. Pored Holanđana koji su u organizovanim grupama počeli da dolaze već u martu, 28.aprila stigla je i prva grupa Norvežana, njih 135. To je rezultat lani produženog četvorogodišnjeg ugovora Norveškog programa koji se u Igalu odvija skoro četiri decenije. U Institutu ističu da je to za njih najznačajniji strateški ugovor, kojim osiguravaju prihod od oko 10 miliona eura u ugovornom četvorogodišnjem periodu.

Sa druge strane, zbog aktuelne situacije u Rusiji i Ukrajini evidentna je slabija posjeta iz tih zemalja.

„Sa tog područja mi smo prošle godine imali pad broja noćenja za 21 odsto . Ove godine očekujemo da ćemo sa tog tržišta i dalje imati pad tj. stagnaciju , ali primjetno je da je broj individualnih turista sa tog područja veći nego što je bio prošle godine", kaže Zoran Bošnjak direktor Instituta.

U Institutu pokušavaju da otvore i nova tržišta . Nakon nedavne posjete kineskog ambasadora Institutu, dogovorena je saradnja sa Turističkom agencijom iz Kine uz mogućnost otvaranja čarter –linija prema Crnoj Gori. Izvjestan je i dolazak gostiju iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Menadžment Instituta uskoro očekuje potpisivanje ugovora sa Fondom zdravstva Republike Srpske ,a razgovaraće i sa predstavnicima Kantona Sarajevo.

Nakon prošlogodišnjih pozitivnih iskustava sa pilot-projektom, Agencija Top of travel iz Pariza odlučila se za nastavak saradnje sa hotelom „Delfin" u Bijeloj pa će iz te zemlje, posredstvom agencije ove godine odmarati blizu 6000 turista koji će se smjenjivati u sedmodnevnim grupama do sredine oktobra. Uz Francuze, gosti stižu i iz drugih evropskih zermalja. „Imamo kontinuitet u predsezoni i postsezoni sa Njemcima koji će u hotelu odmarati do kraja novembra. Svi kapaciteti hotela biće puni do kraja godine jer od 1.novembra do Nove godine u hotelu će boraviti Norvežane “, saopšteno je iz kompanije Carine koja je vlasnik Delfina.

U hotelu Light house koji je radio tokom cijele godine već sada su popunjeni skoro svi kapaciteti, a gosti su uglavnom iz Rusije i Srbije. Jovan Vukalović direktor hotela očekuje da će, kao i lani punu popunjensti imati i tokom ljetnih mjeseci. U hotelu Hungest Sun Resort Hungest popunjenost tokom maja kretaće se oko 50 odsto. Nikola Milić iz grupacije malih hotela Casa del Mare, misli da će “generalno sezona biti odlična”.

Za 10. jun najavljeno je otvaranje hotela Palmon Bay hotel & resort, (bivši Centar) prvog sa četiri zvjezdice u Igalu. U njegovu čiju rekonstrukciju je uloženo 7 miliona eura. Budući gosti trebalo bi pretežno da budu sa zapadno-evropskog tržišta- njemačkog i engleskog tržišta. Takođe očekuju i goste iz Španije i Francuske.

Više info punktova

Turistička organizacija grada je za ovu sezonu pripremila nekoliko novih projekata koji bi trebalo da doprinesu boljoj turističkoj ponudi. U planu je otvaranje šest turističkih info punktova-dva više nego prošlog ljeta .

U namjeri da se stvore uslovi da turistički autobusi mogu da prolaze kroz grad, a time i da se turisti-izletnici zadrže u razgledanju znamenitosti Novog, iz TO su inicirali određivanja autobuskog terminaal za autobuse sa rokom zadržavanja od 3-5 minuta za iskrcaj turista.

Bonus video: