PzP: Dnevnicu od 15 eura moguće zaraditi samo ako smo hobotnice

"Hoćemo pristojne plate, da nam se uplaćuje staž, osiguranje, godišnje odmore", navodi se u saopštenju člana Opštinskog odbora Pokreta za Promjene Bijelo Polje Petra Radovanovića
7 komentar(a)
Pokret za promjene, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pokret za promjene, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.05.2015. 11:19h

Iako je ministarka Zorica Kovačević nedavno više nego velikodušno mladima sa sjevera ponudila sezonske poslove na Plantažama, teška srca je moramo odbiti iz nekoliko razloga, a prije svega, zato što je dnevnicu u iznosu od 15 do 20 eura skoro nemoguće zaraditi, osim ako nijeste angažovani na poslovima navodnjavanja ili obezbjeđenja za šta vam opet treba određena licenca, navodi se u saopštenju člana Opštinskog odbora Pokreta za Promjene Bijelo Polje Petra Radovanovića.

"Nije da mi nećemo da radimo, i da smo navikli da živimo od roditeljskih plata i penzija, već zato što dnevnicu o kojoj vi pričate možemo zaraditi samo ako smo hobotnice ili ako ukrademo kolegi punu gajbu, a niti imamo osam ruku niti želimo da postanemo lopovi. Kolektivni smještaj o kom vi govoriti je ispod svakog nivoa, a o zajedničkim toaletima ne želimo da trošimo riječi. Podsjećamo vas da su radnici u vaše vrijeme imali plate od 1000 i više maraka, socijalno i penziono, plaćeni godišnji odmor i odnos poslodavca prema radniku kao ljudskom biću a ne potrošnoj i lako zamjenljivoj robi", navodi Radovanović.

Zato, kako poručuje ministarki Kovačević, ona, a ni njene kolege nemaju pravo da im prebacuju što neće da rade u tajkunskim firmama koje drže prijatelji njihovog šefa.

"Hoćemo pristojne plate, da nam se uplaćuje staž, osiguranje, godišnje odmore. Zato pozivamo mlade Bjelopoljce da ne napuštaju svoj grad, nego da ostanu i pridruže nam se borbi protiv ove vlasti. Da ih zajedničkim snagama pošaljemo u istoriju, a neke od njih u Spuž. Da zajedno vratimo stari sjaj našeg grada koji je bio poznat po uspješnoj privredi, dobrim sportistima, piscima, pjesnicima, slikarima, dobrim studentima i đacima. Da zajedno stvorimo uslove u kojima ćemo moći da makar pristojno živimo od našeg rada. A gospođu ministarku pozivamo da ode na Plantaže i provjeri stvarno stanje stvari prije nego li nas opet pozove", zaključuje Radovanović.

Bonus video: