Konferencija u Jerevanu: Usvojeni ciljevi za unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja

Na Konferenciji o visokom obrazovanju i četvrtom Bolonja forumu, koji je otvorio predsjednik Jermenije Serž Sargsjan, učestvovala je crnogorska delegacija koju je predvodo ministar prosvjete Predrag Bošković
58 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.05.2015. 15:59h

Osnaživanje kvaliteta učenja sa ciljem dovođenja visokog obrazovanja i osoblja u korak sa digitalnim tehnologijama i usklađivanje sa potrebama tržista rada i stvaranja mogućnosti za zaspolenje svršenih studenata, izdvojeni su kao ključni ciljevi na konferenciji o visokom obrazovanju održanoj u Jerevanu.

Na Konferenciji o visokom obrazovanju i četvrtom Bolonja forumu, koji je otvorio predsjednik Jermenije Serž Sargsjan, učestvovala je crnogorska delegacija koju je predvodo ministar prosvjete Predrag Bošković.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na Koneferenciji sumiran dosadašnji učinak i usaglašeni ciljevi za razvoj visokog obrazovanja na Konferenciji u Jerevanu.

U okviru Konferencije održane su sesije na kojima se razgovaralo o finasiranju, međunarodnoj podršci, edukaciji, istraživanju i inovacijama, jednakim šansama, uticaju bolonjskog procesa na Evropski prostor visokog obrazovanja (EHEA), učenju i studentskoj angažovanosti, socijalnim dimenzijama i jednakosti.

Sumirajući zaključke Jerevanske konferencije, šefovi delegacija 29 zemalja su se saglasili oko četiri glavna cilja vezana za budućnost visokog obrazovanja.

Ti ciljevi se odnose na osnaživanje kvaliteta i održivosti učenja i nastave sa ciljem dovođenja visokog obrazovanja i osoblja u korak sa digitalnim tehnologijama kao i usklađivanje sa potrebama tržista rada i stvaranja mogućnosti za zaspolenje svršenih studenata.

Iz Ministarstva su ukazali da je jedan od ciljeva i unapređenje inkluzivnosti obrazovnih sistema, kada su u pitanju migracije i demografske promjene i implementacija i realizacija strukturnih reformi, kao preduslov za konsolidaciju Evropskog prostora visokog obrazovanja i dugoročno gledano, njegovu uspješnost.

„Ovi ciljevi, koji su ujedno i glavni ciljevi EHEA, biće prioritetni zadaci u narednom periodu svih država članica, a njihov učinak će se preispitivati na sljedećoj Konferenciji koja će biti održana u Francuskoj 2018. Godine“, kaže se u saopštenju.

Na Konferenciji, koju je zatvorio premijer Jermenije Tigran Sargsjan, Bjelorusija je postala nova članica Bolonjske deklaracije.

Bonus video: