Ekolozi apeluju: Zaštititi Orlovinu

Ekolozi se pitaju kako je moguće da Orlovina nije ušla u popis zaštićenog biljnog fonda opštine Herceg Novi, kroz Prostorni plan opštine Herceg Novi
118 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi
Herceg Novi
Ažurirano: 15.05.2015. 15:15h

Iz Ekološkog društva Boka upozoravaju da neko već nekoliko dana uništava šume bora (Pinus Pinea) u Orlovini u hercegnovskom naselju Srbina.

„ Raritetna sastojina visokih krošnjatih borova, smještena u klancu Srbine, na strmim padinama koje se sa istočne strane uzdižu iznad uvale Nemila. Ova sastojina borova, koja je posljednjih dvadesetak godina nemilice desetkovana da bi se oslobodilo zemljište za gradnju stambenih objekata, poznata je u stručnoj, botaničkoj literaturi kao rijetka, na ovom području, i o njoj je nekada, sa stanovišta izuzetne vrijednosti, bilo govora u školskim udžebenicima. Danas je šuma potpuno nezaštićena i prepuštena uništavanju, kako uticajem prirodnih činilaca, tako i čovjeka. Novska inspekcijska služba ništa ne zna o uklanjanju velikog broja stabala, u akciji koja traje već nekoliko dana“, navodi se u saopštenju bokeljskih ekologa.

Pitaju se kako je moguće da Orlovina nije ušla u popis zaštićenog biljnog fonda opštine Herceg Novi, kroz Prostorni plan opštine Herceg Novi.

Nije li jasno da je ovaj planski dokument veoma selektivan kad je riječ o zaštiti vrijednih zelenih i ambijentalnih vrijednosti“, konstatuje se u saopštenju..

Zato apeluju na lokalnu vlast da preostali dio Orlovine pod hitno stavi u proceduru zaštite.

„ Nažalost, vrijeme materijalnih vrijednosti potpuno uništava prirodne, ambijentalne vrijednosti – kakva je šuma Orlovina, i stvorene vrijednosti – graditeljsko nasljeđe i materijalno i duhovne nasljeđe zadužbinara, stare zakladne škole u Srbini“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisala Olivera Doklestić predsjednica Ekološkog društva Boka.

Bonus video: