Radnici bivšeg PTT-a dužni 2.800 eura

Radnici bivšeg PTT-a izgubili spor protiv Pošte i Telekoma
0 komentar(a)
Ljubo Vujović, Foto: Boris Pejović
Ljubo Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2015. 17:34h

Sudski izvršitelji blokirali su račun radnika bivšeg PTT-a (pošta - telefon - telegraf), radi naplate troškova devetnaestogodišnjeg izgubljenog sudskog spora sa Poštom Crne Gore i Telekomom.

Radnici su saopštili da je svaki od njih, odlukom Osnovnog suda, dužan da plati Pošti 1.290, a Telekomu 1.555 eura.

“Ovih dana 31 porodica sadašnjih, bivših i umrlih radnika Emisionih centara Lovćen i Bjelasica ne mogu da spavaju, jer su im računi blokirani radi naplate troškova sudskog spora koji je trajao 19 godina. Visina ovih troškova direktno je povezana sa dugim trajanjem postupka, što nije krivica radnika”, piše u zajedničkom saopštenju predstavnika radnika koje je potpisao Ljubo Vujović.

Radnici su se na presudu žalili Evropskom sudu za ljudska prava, koji je ponudio da država plati svakom od njih 1.700 eura obeštećenja i troškove od 500 eura.

“Iako je Evropski sud za ljudska prava usvojio tužbu radnika i našao da im je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, oni će morati sljedećih godinu dana da žive od pola plata ili penzija, dok ne plate troškove”.

Radnici tadašnjeg PTT-a podnijeli su tužbu protiv svoje kompanije, koja se kasnije razdvojila na Poštu i Telekom, i tražili naknadu za prekovremeni, noćni i rad za vrijeme državnih i vjerskih praznika.

Oni su dobili spor 1998. godine pravosnažnom presudom, koju je Vrhovni sud godinu kasnije ukinuo i od tada je spor nastavljen sve do danas.

Bonus video: