Žalbe pacijenata pljuštale u 2014, pohvala ni za lijek

Više od 50 odsto prigovora, kao i u 2012. i 2013. godini, odnosi se na KCCG, Bolnicu u Baru i Dom zdravlja u Podgorici
65 pregleda 2 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Jelena Jovanović
Klinički centar, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 13.05.2015. 19:12h

Građani su lani zaštitnicima prava pacijenata podnijeli više od hiljadu prigovora, od kojih se najveći broj odnosi na Klinički centar Crne Gore (KCCG), Dom zdravlja Podgorica i Opštu bolnicu Bar.

U izvještaju o prigovorima pacijenata Ministarstva zdravlja (MZ) piše da je više od 50 odsto prigovora, kao i u 2012. i 2013. godini, bilo upućeno na adresu KCCG.

Najviše prigovora odnosilo se na vrijeme čekanja na zdravstvene usluge i na postupak zdravstvenih radnika i saradnika.

Za tri godine, zaključno sa prošlom, primljene su tri pohvale za rad KCCG i po jedna za nikšićku Opštu bolnicu i Dom zdravlja.

Direktorat za unapređenje i kontrolu kvaliteta MZ zaključio je da određeni broj ustanova ne vodi potpune evidencije o prigovorima pacijenata i da manji broj ustanova neredovno dostavlja informacije o prigovorima.

Tom resoru prošle godine je dostavljena samo jedna prijava na sumnju za postojanje korupcije, kao i 2013. godine, dok je 2012. podneseno 12 prijava.

U godišnjem izvještaju Ministarstva piše da se broj prigovora povećavao od 2012. i da se više od trećine odnosilo na postupak zdravstvenih radnika i saradnika, a nešto manji procenat na organizaciju zdravstvene službe.

Za godinu dana, u ovkiru redovne djelatnosti, izdata je i 71 saglasnost za izvoz matičnih ćelija na čuvanje u biobankama EU.

Vladin resor je riješio 406 žalbi osiguranika, uloženih protiv rješenja Fonda za zdravstveno osiguranje, a utvrdio je i da četiri zdravstvene ustanove ispunjavaju uslove za rad u statusu poliklinike.

U okviru sektorskog plana za borbu protiv korupcije, komisije za kontrolu kvaliteta u zdravstvenim ustanovama anketirale su pacijente i zdravstvene radnike i u toku je obrada podataka.

Lani je donesen i Akcioni plan za borbu protiv korupcije, koji je proslijeđen zdravstvenim ustanovama, Ljekarskoj i Farmaceutskoj komori, Agenciji za ljekove i medicinska sredstva, sa obavezom da dostavljaju kvartalne izvještaje o realizaciji mjera.

U tom resoru tvrde da ih preporuke EU obavezuju da uspostave sistem praćenja neželjenih događaja.

Bolovanja pod lupom

Komisije za kontrolu kvaliteta domova zdravlja istraživale su kvalitet medicinske dokumentacije, sa posebnim osvrtom na opravdanost odobravanja bolovanja . U Ministarstvu tvrde da je ukupno analizirano 5.360 medicinskih kartona, od kojih je bolovanje odobreno u 471 slučaju. “U 170 slučajeva (36 odsto) medicinska dokumentacija je zadovoljavala kriterijume...”.

U izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. piše da je kao posljedica prekomjernog propisivanja ljekova uvedeno informatičko ograničavanje rada izabranih dokora.

Bonus video: