Kolašinci će urediti centar grada: Rušiće i obnoviti stare zgrade

"Dva objekta koja se nalaze u glavnoj ulici, a u veoma lošem su stanju, uskoro će biti uklonjeni u cilju realizacije DUP-a. Vlasnici tih zgrada su već ušli u postupak dobijanja građavinske dozvole", kazala je Ivana Grujić, sekretarka za urbanizma i uređenje prostora
80 pregleda 2 komentar(a)
Stari sud, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Stari sud, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.05.2015. 18:16h

Nekoliko starih zgrada, koje su skoro ruševine u centru grada, biće uskoro uklonjene. Riječ je o ostacima zgrada, koje su, zajedno sa pripadajućim zemljištem u vrijeme kolašinskog investicionog buma, kupili domaći i strani investitori, a do sada nijesu ništa radili na tim lokacijma..

"Dva objekta koja se nalaze u glavnoj ulici, a u veoma lošem su stanju, uskoro će biti uklonjeni u cilju realizacije DUP-a. Vlasnici tih zgrada su već ušli u postupak dobijanja građavinske dozvole", kazala je Ivana Grujić, sekretarka za urbanizma i uređenje prostora.

Ona kaže da je drugačija situacija sa zgradom "starog suda", koja se nalazi u neposrednoj blizini gornjeg trga.

"Postupak za zgradu Starog suda je u toku, a odnosi se na donošenje rješenja kojim se odobrava uklanjanje djelova objekta. Već tri godine podsjećamo vlasnika da je dužan da zgradu zaštiti od daljeg propadanja, ali ništa još nije uradio. Svakodnevno dobijamo pritužbe građana i inicijative da se zgrada obezbijedi jer predstavlja opasnost po prolaznike i saobraćaj", kazala je ona.

Grujićeva dodaje da je prije tri godine obustavljen postupak za uklanjanje, a da joj razlozi za to nijesu poznati. Sada, kako kaže sekretarka, izvršna vlast je istrajna u namjeri da obezbijedi da “stari sud” ne bude više opasnost za Kolašince.

"Mi odobravamo, a građevinska inspekcija nalaže uklanjanje objekta. Zaista smo imali i razumijevanja i strpljenja, ali više ne možemo da čekamo, vlasnik objekta svu poštu prima uredno, ali ne pokazuje apsolutno nikakvo interesovanje niti je za sve ove godine preduzeo bilo kakvu mjeru da objekat zaštiti od propadanja i da više ne ugrožava bezbjednost kako saobraćaja tako i pješaka i objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini", kaže Grujić.

Prema njenim riječima, u sličnom stanju je zgrada preko puta Osnovnog suda. Vlasnik te zgrade, tvrde u Opštini, nedavno je obećao da će objekat zaštititi.

Uklanjanje, odnosno, prekrivanje ruševina u samom centru, nedavno je bila i incijativa lokalne Turističke organizacije. To je jedna od aktivnosti kojom zaduženi za turizam namjeravaju da grad što bolje pripreme za predstojeće ljeto.

Bonus video: