"Saradnjom do cilja": Pozivamo NVO organizacije da nam se pridruže

0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2015. 14:16h

Koalicija NVO – Saradnjom do cilja pozvala je sve nevladine organizacije registrovane u Crnoj Gori, a koje dijele njene vrijednosti i ciljeve, da se priključe najbrojnijem savezu NVO u zemlji, i time doprinesu radu svoje organizacije i jačanju civilnog sektora u Crnoj Gori.

Koaliciju NVO-saradnjom do cilja osnovalo je 2006 godine od 20 nevladinih organizacija iz Crne Gore, a trenutno okuplja 95 nevladinih organizacija registrovanih u Crnoj Gori.

„Od svog osnivanja, Koalicija NVO-saradnjom do cilja ostvarila je značajan dio svojih zacrtanih ciljeva. Koalicija je izradila tri dokumenta i vodila je kampanju za njihovo usvajanje: Strategija saradnje Vlade Crne Gore i NVO (Vlada je usvojila u januaru 2009. godine ovaj dokument, odnosno prvu strategiju saradnje sa NVO), Kodeksa NVO (održana osnivačka Skupština potpisnica Kodeksa, usvojeni pravilnici i izabrano predsjedništvo i Samoregulatorno tijelo (članice Koalicije NVO u skladu sa Kodeksom jačaju finansijsku i programsku transparentnost) i nove Strukture finansiranja NVO iz fondova javnog sektora (urađene dvije verzije Uredbe za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, vođenja kampanja za ustanovlejnje minimalnog procenta za finansiranje projekata u Zakonu o NVO)“, navodi se u saopštenju.

Koalicija, kako su kazali, daje doprinos unapređenju javnih politika koje se odnose na djelovanje NVO u Crnoj Gori predlažući konkretna rješenja u vezi sa zakonskim i podzakonskim aktima, strategijama i drugim aktima na državnom i lokalnom nivou.

Bonus video: