Montenegro erlajns po gubitku lider u regionu

Posrnula bosanska kompanija, koja se bori za opstanak i u floti ima dva aviona, ostvarila je gubitak od 6,5 miliona, tri manje nego Montenegro erlajnz, čiji je ukupni dug, prema nezvaničnim informacijama, 68 miliona eura
114 pregleda 58 komentar(a)
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.05.2015. 05:19h

Nacionalna aviokompanija Montenegro airlines (MA) prošlu je poslovnu godinu završila sa ukupnim gubitkom od 9,5 miliona eura i padom broja prevezenih putnika za 5,4 odsto.

To je ubedljivo najlošiji finansijki rezulat koji je 2014. ostvarila neka od nacionalnih aviokompanija sa prostora bivše SFRJ.

Čak je i posrnuli “BH Airlines“, koji se bori za opstanak i ima samo dva aviona, lani ostvario manji gubitak od MA, poslovavši sa minusom od od 6,5 miliona eura.

Na plećima MA su i dugovi po raznom osnovu iz ranijih godina, pa MA, prema zvanično još nepotvrđenim podacima, ukupno duguje čak 68 miliona eura.

MA je lani prevezao ukupno 557 hiljada putnika, a ostvaren je gubitak od 17 eura po putniku.

Iako izvršni direktor Živko Banjević smatra da danas u svijetu gotovo i da nema aviokompanije sa pozitivnim bilansom, takvih primjera ima i u komšiluku - “Air Serbia” je 2014. završila sa profitom od 2,7 miliona, “Croatia Airlines” je bila u plusu 921 hiljadu, a slovenačka “Adria” 900 hiljada eura.

Banjević je “Vijestima” kazao da je na loš komercijalni rezultat uticalo više faktora, te da se čak oko 2,5 miliona eura od ukupnog gubitka može pripisati negativnim kursnim razlikama:

“To je posljedica jačanja američkog dolara u odnosu na euro na što MA nije mogao uticati, a činjenica je da se sve obaveze po pitanju iznajmljivanja, kupovine i održavanja flote Embraera, dijelom i gorivo i druge obaveze, plaćaju u dolarima”.

On tvrdi da je “realan gubitak” oko 1,5 miliona u odnosu na 2013. godinu, kada bi se upoređivali bilansi bez kursnih razlika.

Banjević je pojasnio da se to odnosi na porast troškova opsluživanja aviona na beogradskom aerodromu, gdje su im lani ukinuti popusti, što ih je koštalo 700 hiljada eura. Kao razlog navodi i ekonomsku krizu u Rusiji, u kojoj su cijene avio karata u prosjeku pojeftinile za 15 procenata, a ruski prevoznici koji lete za Crnu Goru uživaju “velike subvencije” Vlade u Moskvi.

I na rutama za Srbiju, koje čine 42 postao ukupnog saobraćaja MA, došlo je do pada cijena karata od 8,5 odsto, zbog narastajuće konkurencije u vidu kompanije “Air Serbia”.

“U prošloj godini je došlo i do pada prihoda u čarter saobraćaju, iz razloga što naša nacionalna aviokompanija nije mogla dobiti dozvolu za letove prema Azerbejdžanu, pa je tako izgubljen posao vrijedan blizu milion eura. Od maja 2014. godine, MA iznajmljuje četvrti avion tipa Embraer po ugovoru sklopljenom 2011 godine, a samo ti troškovi do kraja 2014. godine su iznosili blizu dva miliona eura”, rekao je Banjević, dodavši da lani nijesu letjeli za Niš koji je prethodnih godina bio dobro tranzitno tržište za MA.

Gubitak nije loš jer značajno utiču na prihode od turizma

Banjević je istakao da je lani optimizacijom saobraćaja smanjen dio operativnih troškovam, zabilježena za dva odsto bolja prosječna popunjenost putničke kabine, a uspjeh vidi i u tome što su “uticali na prihode u turizmu”.

“Nastavili smo sa trendom da prevozimo više od trećine ukupnog broja putnika koji lete u/iz CG, i to prošle godine u konkurenciji 47 aviokompanija. Uspjeh MA je u tome što smo u značajnoj mjeri indirektno uticali na prihode u turizmu, u sezoni koja je označena kao uspješna, pa se zbog toga ni finansijski rezultat, iako negativan, ne može ocijeniti kao loš... Svi subjekti u vazdušnom saobraćaju i turističkoj privredi imaju benefit od onoga što MA radi”.

Bonus video: