Nikšić: Hiljade građana na svečanoj litiji

Mitropolit Aristarh kazao je da je od Amfilohija saznao da prije 30 godina u nikšićkom hramu nije bilo ni jednog čovjeka koji se molio, dok se sada sabrao praktično čitav grad što je najbolji dokaz kakav „podvig i trud su u Crnoj Gori uradili arhijereji Srpske-pravoslavne crkve“
64 pregleda 113 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2015. 18:30h

„Dani Svetog Vasilija Ostroškog”, tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija, završena je večeras svečanom litijom kojoj je, kao i svake godine, prisutvovalo nekoliko hiljada građana.

Pomenuta manifestacija organizuje se od 2000.godine, dok je litija, kada su ulicama grada pronešene mošti sv. Vasilija, prvi put organizovana 1996.godine.

Svečanu litiju, koja je počela u 18 časova, kada je povorka krenula ispred Saborne crkve, predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa ruskim mitropolitom Aristarhom, episkopima, budimljansko-nikšićkim Joanikijem, autralijsko-novozelandskim Irinejom, bihaćko-petrovačkim Atanasijem i pakračko-slavonskim Jovanom, velikim brojem sveštenstva i sveštonomanaštva.

Joanikije je u besjedi na gradskom Trgu kazao da „svetim hodom ispovjedamo našu slobodu u Hristu sabrani sa različitih strana svijeta, radujući se jedni drugima i ispovjedajući ime Božije koje nas ujedinjuje“.

Mitropolit Aristarh kazao je da poštovanje i molitva svetitelju koje narod danas izažava nije potrebno Svetom Vasiliju već svima nama radi naše budućnosti i spasenja. Kazao je da je od Amfilohija saznao da prije 30 godina u nikšićkom hramu nije bilo ni jednog čovjeka koji se molio, dok se sada sabrao praktično čitav grad što je najbolji dokaz kakav „podvig i trud su u Crnoj Gori uradili arhijereji Srpske-pravoslavne crkve“.

„Raduje nas da ova zemlja duhovno vaskrsava i da se ukrašava novim bogomoljama i novim svecima. Vidimo veliku simboliku što svi zajedno učestvujemo u ovoj svetkovini“, kazao je Aristarh.

Vasilije Ostroški (Jovanović), koji je na rođenju dobio ime Stojan, rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini, a zamonašio se u trebinjski manastir Uspenija presvete Bogorodice. U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš, gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine. Umro je 1671. godine, a zbog svojih isceliteljskih moći proglašen je za sveca.

Galerija

Bonus video: