Hoće li Svetu Maroviću suditi po crnogorskim ili zakonima sa Kariba?

Zastupnik “Hete” advokat Ognjen Božović zatražio je da se u riješavanju spora primijeni zakonodavstvo Svetog Vincenta i Grenadina
76 pregleda 32 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2015. 12:47h

Pripremno ročište u parničnom postupku kojeg je protiv potpredsjednika DPS Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša pokrenut po tužbi austrijske kompanije “ Heta Leasing Kärnten GmbH & Co KG”, ponovno je odloženo u Osnovnom sudu u Kotoru jer su obje strane priložile nove dokaze,a Marovićeva odbrana uzvratila je i protivtužbom.

Sutkinja Andrijana Zečević koja je slučaj preuzela od prethodne sutkinje Darke Vukanić, nastavak ročišta zakazala je za 30.jun.

Predmet spora između “Hete” i Svetozara i Miloša Marovića je je naplata novčanog potraživanja u iznosu od 9.980.076,15 eura, jer su Marovići kao jemci, mjenicama, svom svojom imovinom garantovali austrijskoj kompaniji da će biti vraćen kredit koji je tadašnji “Hypo Leasing” (Današnja “Heta”), 2008 dao of-šor kompaniji “Galaxy” registrovanoj na maloj karipskoj ostrvskoj državici Svetom Vinsentu I Grenadinima.

Tim novcem u renomiranom italijanskom brodogradilištu “Ferretti” kupljena je, po posebnoj narudžbi izrađena luksuzna motorna jahta duga 29 metara. Brod koji je dobio ime “Kenco” upisan je u registar Svetog Vincenta i Grenadina, i do prije par godina, stalno je bio vezan u budvanskoj marini, a ovdašnja javnost špekulisala je da je riječ o jahti porodice Marović.

Zastupnik “Hete” advokat Ognjen Božović zatražio je da se u riješavanju spora primijeni zakonodavstvo Svetog Vincenta i Grenadina jer je tamo sjedište “subjekta koji treba da izvrši karakterističnu činidbu” iz ugovora o lizingu. On je priložio i odluke tamošnjih pravnih organa koje potvrđuju da po zakonima Grenadina zastarjelost potraživanja po ugovoru o hipoteci ili lizingu nastupa tek nakon 12 godina.

Tome se usprotivio Marovićev branilac, advokat Vladan Bojić koji smatra da se moraju primijeniti crnogorski zakoni. On je pitao zašto “Heta” nije sudski gonila “Galaxy” kao stvarnog dužnika, već je tužila Maroviće kao žirante, te zašto se proces ne vodi pred sudom na Grenadinima ili u Austriji kako je to navedeno u ugovoru o lizingu.

“Davalac lizinga može tražiti ispunjenje obaveze i od dužnika i od jemaca. Crnogorsko procesno pravo ukazuje da se primjenjuje opšta mjesna nadležnost, a ovdje nije tužen dužnik “Galaxy” već jemci Marovići, pa se proces može voditi samo pred crnogorskim sudom", uzvratio je Božović.

Bojić je kazao da tužilac brka pojmove lizing, hipoteka i morgage koji je instutucija anlosaksonskog prava i zatražio da se kao umješač, u spor na relaciji “Heta”-Marovići, uvede i firma “Galaxy”.

“Sud treba to da dozvoli, izmešu ostaloga i u interesu mojih klijenata jer se oni žele obezbjediti u slučaju negativnog ishoda ovog spora po njih, kako bi se osigurala mogućnost njihove naplate od stvarnog dužnika – firme “Galaxy", kazao je Bojić koji je u ime Maroviča podnio i protivtužbu za ništavnost ugovora kojim su potpredsjednik DPS i njegov sin svojom imovinom garantovali za vraćanje kredita datog za kupovinu lukzuzne jahte.

“Protivtužbom tražimo da se utvrdi vjerodostojnost potpisa na ugovoru o žiriranju i validnost tih papira. Ne mogu se tužiti žiranti, a da se prethodno ne tuži pravi dužnik. Svi znamo što se u Crnoj Gori događa žirantima. Glavni dužnik se ne dira, a kod njega je i brod i sve ostalo", kazao je novinarima nakon suđenja Bojić.

Prema nezvaničnim informacijama, jahta “Kenco” već duže vrijeme vezana je u jednoj marini na grčkom ostrvu Krf. “Kenco” koji ima zvanični IMO broj 9442330, već godinama ne može se pratiti preko sajtova koji obavještavaju o kretanju brodova preko AIS sistema, jer je njegov AIS transponder već odavno ugašen.

Bonus video: