Za dva mjeseca iz Pljevalja odselile 53 osobe

U prva dva mjeseca ove godine rođena 23 djeteta, a umrlo 97 Pljevljaka , i dalje negativan prirodni priraštaj
87 pregleda 8 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.05.2015. 19:23h

Za prva dva mjeseca ove godine iz opštine Pljevlja odselilo se 53 građana, čime je nastavljen dugogodišnji trend smanjenja stanovnika u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

U istom periodu rođena su 23 djeteta, a umrlo 97 Pljevljaka , čime ovaj grad i dalje bilježi negativan prirodni priraštaj od minus 75.

Za prva dva mjeseca Pljevljaci su sklopili 13 brakova, a raskinuta su tri.

Prema podacima Monstata broj stanovnika opštine Pljevlja u prošloj godini smanjen je za 400. Pljevlja su imala najveći negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori -198, što je čak za 44 manje 2013. godine.

Prema podacima Monstata u Pljevljima je u 2014. godini rođeno 225 beba, dok su umrls 423 lica.

Prošla godina je bila nešto bolja u odnosu na tri godine ranije kada je prirodni priraštaj bio minus 242, a 2012. minus 212.

U Pljevljima se od 2000. godine do danas broj novorođene djece smanjio skoro za duplo. Tako je 2000. u pljevaljskom porodilištu rođeno 454 djece, 2001-427, 2002-427, 2003-404 bebe.

Sedamdesetih godina u pljevaljskom porodilištu rađalo se preko 1.000 beba, sada daleke 1974. čak 1.200.

Sadašnja lokalna administracija kao ni prethodne ne preduzimaju praktično nikakve mjere kojim bi eventualno pokušala da zaustavi iseljavanje ljudi u druge sredine i podsticajnim mjerama utiče na povećanje nataliteta.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić, na pitanje "Vijesti" šta će Opština preduzeti kako bi se zaustavila depopulacija ove sredine, kazao je da neke posebne mjere ne bi imale velike efekte i da je prirodna migracija stanovništva, s obzirom da su veliki gradovi magneti za ljude iz provincija.

Jedina mjera koju je Opština do sada preduzela je donošenje odluke o isplati jednokratne novčane naknade za novorođenčad, ali nije dala očekivane rezultate, s obzirom da je iznos koji se isplaćuje za novorođenče za današnje prilike više nego simboličan i iznosi jednu cijenu rada u državi, odnosno 55 eura.

Prema popisu stanovništva iz 2003. godine u pljevaljskoj opštini živi oko 30 hiljada stanovnika. Prosječna starost je 39,2 godine, na selima znatno više, pa je stanovništvo pljevaljske opštine jedno od najstarijih u Crnoj Gori.

Na ovom području ima 5. 651 lice sa preko 65 godina života ili 15,7 odsto ukupne populacije.

Bivši odbornik SNP-a Velimir Golubović ranije je izjavio da bi stručnjaci trebalo ozbiljno da se pozabave pitanjem demografije u Pljevljima, jer je natalitet u stalnom opadanju, iako ova sredina ima uslova za razvoj.

On je rekao da je krajnje vrijeme da se počne rješavati ovaj problem i da mora biti prioritet svake vlasti.

Golubović je predlagao i da jedna mjera bude i zapošljavanje jednog od nezaposlenih bračnih drugova, a ako se to ne bi moglo onda im obezbijediti adekvatnu novčanu naknadu.

Svojevremeno je odbornik u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta Goran Sekulić predlagao da Opština osnuje fond iz kojeg bi se za savako treće i naredno dijete izdvajao određeni iznos novca.

Međutim ništa nije urađeno po tom pitanju.

Jagodina bi mogla da bude dobar primjer Pljevljima

Kako se vodi briga o djeci i mladima i bori protiv bijele kuge možda bi čelnicima lokalne uprave u Pljevljima dobar primjer bila Jagodina.

U toj srbijanskoj opštini trudnice i porodilje dobijaju mjesečnu pomoć od oko 100 eura. Svako novorođeno dijete dobija po 200 eura, a svako četvrto, peto i naredno dijete po 200 eura mjesečno do navršenih 18 godina.

Svaki đak koji pođe u prvi razred dobija oko 80 eura od opštine, a svi učenici imaju besplatan prevoz do škole. Svi učenici koji su završili četvrti i osmi razred, srednju školu idu 10 dana besplatno na more o trošku opštine, a osnovci i na zimovanje. Opština stipendira 1.500 studenata.

Lokalna samouprava Jagodine u roku od 15 dana obezbjeđuje posao za jednog od dva bračna druga koji se prvi put vjenčaju.

Od ove godine donijeta je odluka da isplaćuju po 3.000 eura supružnicima koji zaključe prvi brak uz uslov da je supružnik stariji, a supruga mlađa od 38 godina. Pare su iz opštinskog budžeta.

Bonus video: