Finansijska podrška od 15 miliona eura za zdravstvo

Šegrt je u razgovoru sa predstavnicima Svjetske banke istakao da je Ministarstvo zdravlja istinski opredijeljeno da reformama u farmaceutskom sektoru trajno obezbijedi dostupnost potrebnih ljekova stanovništvu Crne Gore
0 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.05.2015. 17:01h

Crna Gora će dobiti finansijsku podršku od 15 miliona eura, namijenjenu za zdravstvo i budžetsku podršku, dogovoreno je na sastanku ministra zdravlja Budimira Šegrta sa predstavnicima Svjetske banke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, delegacija Crne Gore koju je predvodio Šegrt, učestvovala je danas na Okruglom stolu država zapadnog Balkana,koji je u Beču organizovala Svjetske banke.

Tema sastanka bile su reforme u farmaceustkom sektoru.

“Na sastanku je postignut dogovor da Crna Gora dobije finansijsku podršku u vrijednosti 15 miliona eura, koja će biti namijenjena za zdravstvo i za budžetsku podršku uz vrlo povoljne uslove, jer se radi o razvojnom, a ne komercijalnom kreditu”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako su naveli, Šegrt je u razgovoru sa predstavnicima Svjetske banke, istakao da je Ministarstvo zdravlja istinski opredijeljeno da reformama u farmaceutskom sektoru trajno obezbijedi dostupnost potrebnih ljekova stanovništvu Crne Gore.

Kako se pojašnjava, to će se realizovati u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima, naglašavajući potrebu da Svjetska banka ekspertskim znanjem i finansijskom podrškom pomogne implementaciju zdravstvene politike u nekoliko važnih tema.

“Prema riječima Šegrta, prioriteti u toj oblasti su izrada nove uredbe o kriterijumima za utvrđivanje liste ljekova koje refundira Fond za zdravstveno osiguranje, uvođenje dopunske Liste ljekova sa djelimičnom participacijom”.

Time bi se, pojansio je, značajno povećao broj dostupnih ljekova, uključujući orginatore, kao i uvođenje novog evropskog Koncepta o podjeli rizika radi smanjenja neizvjesnosti terapijskog ishoda.

Kako su kazali, istaknuto je da bi se uvđenjem ugovora o podjeli odgovornosti prevazišao problem propisivanja ljekova van Liste, bez jasnih farmako-ekonomskih analiza i farmako-terapijskih kriterijuma.

Kako su dodali, jedna od tema razgovora bila je i pružanje podrške za poboljšanje kapaciteta upravljanja u sistemu i zdravstvenim institucijama, završetak kreiranja i implementacije informacinog sistema, efikasnija potrošnja u zdravstvu.

Bonus video: