SDP traži spomen ploču u Novom za deportovane građane BiH 1992.

Iz hercegnovskog SDP-a podsjetili su da se ove godine navršava 23. godišnjica od “sramne” deportacije državljana BiH paravojnim jedinicama tada samozvane Republike Srpske
6 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.05.2015. 13:36h

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne da, do sljedećeg Dana pobjede nad fašizmom, ispred Centra bezbjednosti u Herceg Novom postave spomen ploču građanima Bosne i Hercegovine (BiH) koji su 1992. godine deportovani iz Crne Gore.

Iz hercegnovskog SDP-a podsjetili su da se ove godine navršava 23. godišnjica od “sramne” deportacije državljana BiH paravojnim jedinicama tada samozvane Republike Srpske.

Predsjednik hercegnovskog odbora SDP-a, Dragan Šimrak, ocijenio da deportacija predstavlja zločin i blamažu nezapamćenu u istoriji Crne Gore za koje niko nije snosio ni moralno-političku ni pravnu odgovornost.

“Mi, novski socijaldemokrati, pozivamo nadležne da se do sljedećeg Dana pobjede nad fašizmom ispred zgrade CB postavi spomen ploča svim deportovanim građanima BiH”, naveo je Šimrak.

Kako je on naveo, 23 godine prošle su od kada je zgrada CB u Herceg Novom zloupotrijebljena za potrebe “sabirnog centra muslimanskih i srpskih građana BiH koji su izbjegli u Crnu Goru da spasu živu glavu”, računajući na njenu čast i obraz.

“Isporučili su ih jedinicama Radovana Karadžića bez grama samilosti pravdajući se kako su samo izvršavali naređenja pretpostavljenih“, rekao je Šimrak.

Prema njegovim riječima, sudbina svih nije bila ista, Muslimane-Bošnjake strijeljali su odmah po preuzimanju, a Srbi su, kako je naveo Šimrak, imali “olakšavajuću” okolnost da se bore u prvim redovima, iako im do borbe sa komšijama nije bilo.

“Zvanično, građana muslimanske vjere je ubijeno 80, a nezvanično je ta brojka mnogo veća. Koliko je deportovanih Srba izginulo u Bosni, one koje su ih tamo poslali - nije ni briga”, kazao je Šimrak.

On je rekao da hercegnovski SDP iz godine u godinu istrajno i principijelno podsjećao odgovorne da ratni zločini ne zastarijevaju.

Šimrak je ocijenio da je svjesno izbjegavanje procesuiranja odgovornih za taj zločin izbjegavanje suočavanja sa tamnom stranom novije prošlosti koja će se, kako je dodao, ako se objektivno ne ocijeni, jednog dana opet ponoviti.

On smatra da je jalova svaka priča i “busanje u demokratska i multi-kulturalna prsa” dok se ne postave spomen obilježje tog neslavnog događaja na zgradi u kojoj je bio “sabirni centar”.

“Obilježavanje godišnjice pobjede nad fašizmom nesumnjivo je civilizacijska obaveza, ali, dok se u Crnoj Gori odgovorni za nesumnjive ratne zločine ne izvedu pred sud pravde, tamna sjenka će stalno bdjeti nad ovim najsvečanim danom u novijoj istoriji svijeta”, zaključio je Šimrak.

Bonus video: