Društveno koristan rad zbog neplaćanja alimentacije

Jasavić je ukazala na, kako je navela, brojne nelogičnosti u Predlogu Zakona o javnom redu, navodeći primjer da je za osobu koja „vrača“ predviđena kazna od 1,5 hiljada eura, dok je za osobu koja baci eksplozivnu napravu ili koja nekog ugrozi prijetnjom kazna smanjena upola
94 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2015. 13:29h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je podržao izmjene Krivičnog zakonika, kojima je predviđeno da roditelji koji izbjegavaju plaćanje alimentacije za svoju djecu, iako su sudskom presudom obavezani na to, obavljaju društveno koristan javni rad.

Izmjene su predložili poslanici Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, Srđan Perić, Goran Tuponja i Darko Pajović.

Kroz koristan rad razvedeni roditelji, osim što su kažnjeni za kršenje zakona, nadoknađuju državi novac koja bi ona obezbjeđivala za materijalno obezbjeđenje njihove djece.

Jasavić je pozvala članove Odbora da predložene izmjene posmatraju kroz interese i potrebe građana, a ne ispolitizovano.

Ona je naglasila da se poslanici moraju složiti u tom pitanju a parlament je, kako je navela, kao institucija, dužan da razmišlja o interesima građana.

Odbor je na današnjoj sjednici jednoglasno podržao i izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu kojim se definiše mogućnost da i 25 poslanika mogu podnijeti predlog za razrješenje Vrhovnog državnog tužioca.

Na sjednici Odbora, poslanici su raspravljali i o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ali je izjašnjavenje odloženo dok se ne dobije stav Vlade. Ključni element izmjena je, kako je obrazloženo, uvođenje instituta nezakonitog bogaćenja.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, predstavio je, u ime predlagača, članovima Odbora izmjene, navodeći da se njima određuje način na koji bi opozicija djelovala kada preuzme vlast od Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Bošnjačke stranke (BS).

Prema riječima Medojevića, usvajanjem izmjena bi se mogla urediti posebno značajna oblast u Crnoj Gori, ali ni to, kako smatra, neće biti djelotvorno sve dok su na vlasti DPS-SDP-BS.

On je naveo da se usvajanjem izmjena rješava centralno pitanje u Crnoj Gori, jer su, kako smatra, svi problemi u državi, pa i ekonomski, posljedica postojanja korupcije.

Neophodno je vraćanje povjerenja građana u državu, jer, kako je naglasio, kad građani izgube povjerenje u državu, lako podpadaju pod uticaj bilo koje ideologije, pa i onih izrazito ekstremističkih.

Poslanik DPS, Milorad Vuletić, ukazao je na značaj pribavljanja stava Vlade o izmjenama, poručujući da je važno urediti i objavljivanje netačnih informacija o imovini pojedinih javnih ličnosti ili funkcionera.

„Moramo pogledati i drugu stranu medalje“, naglasio je Vuletić, navodeći da je vrlo opasno, ali i nemoralno objavljivati netačne informacije.

Poslanik DF-a, Slaven Radulović, kazao je da parlament ne može biti „rob Vlade“, kao i da glavni izvršni organ nedostavljanjem mišljenja pokazuje odnos i stav prema izmjenama.

Jasavić je naglasila da će podržati izmjene iz, kako je navela, političkih razloga, odnosno zbog ideje i suštine izmjena.

Kada je u pitanju pravni aspekt, kako je objasnila, moguće je diskutovati i na tome se može raditi amandmanim.

Predsjedavajuća Odborom, Snežana Jonica, saglasila se da je važno podržati izmjene zbog osnovne ideje, dok je poslanica DPS-a, Marta Šćepanović upozorila na „pravne nelogičnosti“ koje postoje u Predlogu.

Odbor danas nije podržao Predlog zakona o izmjenama Zakona o javnom redu.

Za predstavnike opozicionih partija sporna je tendencija smanjenja gornjih granica kaznenih odredbi za prekršaje koji se tretiraju tim Zakonom.

Generalni direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor pri Minisitarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Miloš Vukčević, objasnio je da je tendencija smanjenja kazni uvedena na osnovu prakse sudskih organa, radi efikasnosti ali i usklađenosti kazni sa standardom i ekonomskim mogućnostima građana.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, kazao je da je, u skladu sa potrebom smanjenja kazni, trebalo smanjiti donju granicu, a ne gornju koja se tiče najtežih prekršilaca.

Vukčević je objasnio da su u pojedinim slučajevima smanjene i donje granice.

Prema riječima Jonice, ni prethodni Zakon, ni Predlog izmjena nijesu dobri i neophodno je, kako smatra, donošenje novog zakona.

Jonica je naglasila da se, smanjenjem gornje granice u kaznama, šalje pogrešna poruka društvu.

Ona je ukazala na, kako je navela, brojne nelogičnosti u Predlogu, navodeći primjer da je za osobu koja „vrača“ predviđena kazna od 1,5 hiljada eura, dok je za osobu koja baci eksplozivnu napravu ili koja nekog ugrozi prijetnjom kazna smanjena upola.

Predlogom izmjena predviđeno je da će osoba koja na javnom mjestu bez ovlašćenja nadležnog organa upotrijebi gasno ili imitaciono oružje, eksplozivne materije ili vatreno oružje, biti kažnjana od 150 do 800 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

„Nije strašno da građanima ugrozite život eksplozivnom napravom, ali je strašno da im ugrozite spokojstvo vračanjem“, poručila je Jonica.

Bonus video: